Een bezoek aan een mondhygiënist

Wat doet de mondhygiënist precies?

Mondhygiënisten en preventie assistenten zijn speciaal opgeleid om zich te richten op herstel en preventie van tandvleesproblematiek.

Wat is de rol van de mondhygiënist in de praktijk?

Mondhygiënisten en preventie assistenten houden zich voornamelijk bezig met ‘preventieve’ tandheelkunde en het behandelen van tandvleesaandoeningen. Zij helpen u bij het op peil houden van uw mondhygiëne, zodat uw tanden en tandvlees gezond blijven. Dit omvat het professioneel reinigen van uw gebit door tandplak en tandsteen te verwijderen. Maar hun belangrijkste rol is misschien wel het tonen van de beste manier om je tanden vrij van tandplak te houden. Tandplak is een kleverige laag, die zich constant op uw tanden vormt. Mondhygiënisten geven ook advies over dieet en over het voorkomen van tandbederf. De mondhygiënist zal samenwerken met uw tandarts en de rest van het tandheelkundig team om u de zorg te verlenen die is afgestemd op uw behoeften.

Voert de mondhygiënist nog andere behandelingen uit?

Mondhygiënisten kunnen ook sealents en fluoridelakken aanbrengen. Het aanbrengen van sealents omvat het proces waarbij de diepe fissuren (groeven) op de kauwvlakken van kiezen worden afgedekt, zodat bacteriën zich niet kunnen ophopen in deze groeven.

Heeft elke praktijk een mondhygiënist?

Niet alle praktijken hebben een mondhygiënist in huis. Bij Dentalnetwork.nl hebben wij echter altijd wel eigen mondhygiënisten in ons team. Zo kunnen wij een goede samenwerking met de tandarts garanderen en behalen wij de beste resultaten om uw gebit gezond te houden.

Waarom is tandheelkundige behandeling bij de mondhygiënist belangrijk?

Regelmatige professionele reiniging om tandplak en tandsteen te verwijderen, in combinatie met een goede mondhygiëne, zal helpen uw mond gezond te houden. Een schone en gezonde mond verbetert uw algehele gezondheid, zorgt voor langer behoud van eigen tanden en voor een frisse adem.

Kan een mondhygiënist tandheelkundige ziekten helpen voorkomen?

Jazeker, dit is waar de opleiding van de mondhygiënist juist op is toegespitst. Zij verwijderen zorgvuldig de harde afzettingen van tandsteen die zich op de tanden opbouwen en leren u hoe u kunt voorkomen dat dit terugkomt. Dit zal de voortgang van tandvleesaandoeningen vertragen of zelfs stopzetten. Door met u te praten over uw dieet en andere preventieve maatregelen aan te bevelen, kan de mondhygiënist u helpen om een routine te volgen die de kans op tandbederf en tandvleesaandoeningen minimaliseert. Regelmatige bezoeken aan uw tandarts en mondhygiënist zullen helpen om uw zelfvertrouwen te vergroten en uw mond gezond te houden.

Welke andere hulp kan aan volwassenen worden geboden op tandheelkundig gebied?

Volwassenen waarbij veel sprake is van tandbederf, kunnen baat hebben door extra fluoride toe te passen. Denk hierbij aan speciale spoelmiddelen die een antibacteriële werking hebben (chloorhexidine bevattende spoelmiddelen) of speciale tandpasta’s die een veel hogere concentratie fluoride bevatten (5000 ppm). De mondhygiënist kan u gerichte adviezen geven om uw mondgezondheid te verbeteren. Roken is hier een voorbeeld van. Onderzoek heeft aangetoond dat rokers vaker tandvleesaandoeningen hebben en meer tanden verliezen dan niet-rokers. Uw mondhygiënist kan u adviseren over verschillende manieren om te stoppen met roken. Daarnaast kunnen zij ook adviseren over afwijkende reinigingsmethodes als u een beugel of implantaten heeft.

Welke hulp is er voor kinderen op tandheelkundig gebied?

Met name bij kinderen is het raadzaam om optimaal in te zetten op preventie. Ook vanuit de overheid wordt het belang hiervan onderstreept. Om die reden zijn kinderen tot 18 jaar volledig verzekerd voor tandheelkundige zorg. Het doel is om kinderen tot hun 18e jaar optimaal te begeleiden en ervoor te zorgen dat zij een uitstekende mondhygiëne erop nahouden. Hiervoor dient de mondhygiënist de kinderen periodiek te begeleiden. Hierbij zal naast poetsinstructie ook worden gereinigd en gepolijst. Door middel van een speciaal middel kunnen de tanden paars gekleurd worden. Zo is zichtbaar op welke punten er nog tandplak achterblijft.

Waarom doet de tandarts dit werk niet?

Het komt steeds minder voor dat tandartsen dit werk zelf uitvoeren. Dat heeft te maken met een optimale taakverdeling binnen het team. U krijgt alle aandacht die u verdient als het gaat om een goede mondhygiëne. De tandarts kan op zijn beurt weer alle tijd optimaal besteden aan zijn eigen verantwoordelijkheden. Denk hierbij aan het klinische en röntgenologische onderzoek, de vervaardiging van vullingen, kronen en bruggen enzovoorts. De ervaring leert dat een goed op elkaar ingespeeld team u op deze manier het beste van dienst kan zijn.

Zal de behandeling pijn doen?

Gebitsreiniging is meestal pijnvrij. Als u echter enig ongemak ondervindt, kan de mondhygiënist verdovende crèmes gebruiken of u een plaatselijke verdoving geven. Het is belangrijk dat u de mondhygiënist tijdens of voor de behandeling hierop attendeert. Zo zullen de gepaste maatregelen worden genomen.

Is de behandeling duur?

De behandeling bij de mondhygiënist wordt onderverdeeld in een globale, standaard gebitsreiniging of een diepgaande reiniging. Een diepgaande reiniging is enkel noodzakelijk als er diepgaande tandvleesproblemen zijn. Zodra het tandvlees loslaat van de tand is er sprake van een pocket: een gleuf tussen het tandvlees en de tand. Als deze pocket dieper is dan 3 a 4 mm, dan kan een diepgaande reiniging al noodzakelijk zijn.

Wat doet de mondhygiënist in de praktijk?

Uw mondhygiënist zal u laten zien hoe u tandplak het meest effectief kunt verwijderen met een tandenborstel en fluoride tandpasta. Ook wordt u geadviseerd over de beste methode voor interdentale reiniging. Er zijn veel mondverzorgingsproducten verkrijgbaar, waaronder speciale tandpasta’s, elektrische tandenborstels en mondspoelingen. Uw mondhygiënist zal datgene aanbevelen die het beste bij u past.

Wij raden aan dat u drie eenvoudige stappen volgt om uw tanden en tandvlees gezond te houden:

  • Poets uw tanden vlak voor het slapen gaan en op zijn minst op één ander moment gedurende de dag, met een fluoride tandpasta.
  • Verminder het aantal momenten waarop u suikerhoudend voedsel en dranken nuttigt.
  • Bezoek regelmatig uw tandarts.

Het verminderen van de hoeveelheid suiker in uw dieet en het aantal keren dat u gedurende de dag eet, kan helpen om het verval te verminderen. Uw mondhygiënist kan u helpen door naar uw voedingspatroon en uw dieet te kijken en enkele aanbevelingen te doen die u kunnen helpen gebitsproblemen te voorkomen. Kauwgom zonder suiker kauwen gedurende 10 minuten na de maaltijd kan ook helpen om tandbederf te voorkomen. Kauwgom zorgt ervoor dat uw mond meer speeksel produceert, waardoor het zuur dat in uw mond wordt geproduceerd na het drinken en eten, sneller wordt geneutraliseerd.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 20:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 18:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 19:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 20:00 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 08:00 – 17:00 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 17:00
Dinsdag:08:00 – 17:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJssel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten