Gebitsbeschermer – concept

Een gebitsbeschermer, ook wel een bitje of bit genoemd, is een speciaal vervaardigde, rubberachtige hoes die precies over uw tanden en tandvlees past. De tandbeschermer beschermt het gebit tegen beschadigingen. Wilt u een gebitsbeschermer op maat laten maken? Maak een afspraak bij Dental Network. Wij maken afdrukken van uw gebit. Met behulp van deze afdrukken maken we vervolgens een gebitsbeschermer op maat. U kiest voor Dental Network vanwege de volgende voordelen:

  • Gebitsbeschermer op maat laten maken
  • Geen wachtlijst voor nieuwe klanten
  • Open in de weekenden en avonden
  • Beoordeeld met een 8,7
  • De beste tandartsen en specialisten

Wilt u een afspraak maken voor een gebitsbeschermer in Capelle aan den IJssel? Neem dan contact op met een van onze praktijken.

Wanneer heb ik een gebitsbeschermer nodig?

Wanneer u een sport beoefent waarbij er sprake is van lichamelijk contact of bewegende voorwerpen, is het belangrijk om een professioneel vervaardigde gebitsbeschermer te dragen. Voorbeelden van deze sporten zijn cricket, hockey en voetbal. Deze sporten kunnen leiden tot gebroken of beschadigde tanden. Maar ook sporten als boksen of rugby behoren tot deze categorie, aangezien de kans op gebroken of ontwrichte kaken aanwezig is. Een gebitsbeschermer helpt dergelijke beschadigingen te voorkomen.

Een gebitsbeschermer op maat

Bij Dental Network heeft u de mogelijkheid om een gebitsbeschermer op maat te laten maken. Een bitje op maat realiseren we aan de hand van de volgende stappen:

  1. De tandarts maakt afdrukken van uw gebit om ervoor te zorgen dat hij een goed passende gebitsbeschermer creëert.
  2. We vullen de afdrukken in ons tandtechnisch laboratorium met hips, waardoor we modellen kunnen maken van uw gebit. Op deze modellen maken we de gebitsbeschermer. Deze wordt gemaakt van verschillende lagen kunststof. U kunt tevens kiezen uit verschillende kleuren.
  3. Wanneer de gebitsbeschermer af is, controleren we of deze naar wens is en goed op het gebit aansluit.

Wilt u meer informatie over een gebitsbeschermer op maat? Neem dan gerust contact met ons op.

“Afspraken zijn altijd erg prettig. Wordt met zorg tijd voor je genomen en altijd professioneel.”

Kosten gebitsbeschermer

De tarieven voor alle tandheelkundige behandelingen die in Nederland uitgevoerd worden, zijn aan het begin van het jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Voorafgaand aan de behandeling zal de tandarts de verwachte kosten met u bespreken. Ook maken we een begroting die u geprint mee naar huis kunt nemen.

De kosten van een gebitsbeschermer zijn afhankelijk van de uitvoering. Daarnaast kan het nodig zijn om uw gebitsbeschermer op termijn te moeten vervangen, bijvoorbeeld wanneer er door gebruik slijtage is ontstaan. We adviseren u daarom om de gebitsbeschermer mee te nemen naar uw periodieke controle. De tandarts kan dan de staat van de gebitsbeschermer in de gaten houden.

Veelgestelde vragen over gebitsbeschermers

Waar kan ik een gebitsbeschermer laten maken?

Uw tandheelkundig team kan een op maat gemaakte gebitsbeschermer voor u verzorgen, die precies is vervaardigd voor uw mondsituatie en die uw tanden en tandvlees op de juiste manier beschermt.

Hoelang gaat een gebitsbeschermer mee?

Hoelang een gebitsbeschermer mee gaat, is afhankelijk van uw leeftijd. Bij jongeren groeit de kaak en kunnen de tanden en kiezen van positie veranderen. Door de veranderingen kan de stabiliteit van de gebitsbeschermer afnemen en de pasvorm veranderen, waardoor een aanpassing of vervaardiging van een geheel nieuwe gebitsbeschermer noodzakelijk is.

Mocht er sprake zijn van beschadigingen, zoals scheuren, rafelige randen of doorgebeten plekken, dan moet het bitje vervangen worden. Ook als de gebitsbeschermer niet meer goed past of wanneer er de onderste tanden en kiezen niet meer in de holtes van het bitje passen, dient u de gebitsbeschermer te vervangen.

Hoe goed zijn gebitsbeschermers van een doe-het-zelfkit?

Gebitsbeschermers worden gemaakt door een nauwkeurige afdruk van uw mond te maken en de gebitsbeschermer precies op uw eigen tanden te laten passen. De tandarts zal zien hoe de tanden van uwboven- en onderkaak in elkaar vallen om ervoor te zorgen dat de gebitsbeschermer als een puzzel op zijn plek valt. Er zijn goedkopere kits beschikbaar: de zogenaamde doe-het-zelfkits. Hierbij dient het product te worden verwarmd in warm water, waarna u de gebitsbeschermer in uw mond plaatst. Het nadeel is dat de pasvorm van deze gebitsbeschermers bij lange na niet zo nauwkeurig is als de gebitsbeschermer die professioneel is vervaardigd in een tandartspraktijk of tandtechnisch laboratorium.

Tast een gebitsbeschermer het glazuur aan?

Uw gebit wordt continu gereinigd door de tong. Tijdens het dragen van de gebitsbeschermerkan de tong uw gebit echter niet reinigen. Daarom adviseren we om voor het gebruik van de gebitsbeschermer uw tanden goed te poetsen.

Hoe maak ik de gebitsbeschermer schoon?

De gebitsbeschermer kunt u het best schoonmaken door deze uitgebreid met water af te spoelen. Het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen raden we sterk af.

Kan ik gekleurde gebitsbeschermers krijgen?

Er zijn vele soorten gebitsbeschermers verkrijgbaar, waaronder gestreepte, veelkleurige en transparante. Veel mensen laten gekleurde gebitsbeschermers vervaardigen in de kleuren van bijvoorbeeld hun favoriete team of om hun eigen ‘sportlook’ te matchen.

Wat moet ik doen als ik een tand verlies door een (sport)ongeval?

Als u de tand kunt vinden en deze schoon is, kunt u voorzichtig proberen deze weer in de mond, op dezelfde plek terug te plaatsen. Als u het niet terug kunt plaatsen, doe dan de uitgevallen tand direct in een kopje melk of houdt het in uw mond. Het liefst onder de tong of in de wang. Let op de volgende punten:

  • Geen paniek
  • Ga zo snel mogelijk naar een tandarts of ziekenhuis
  • Neem pijnstillers als dat nodig is, maar neem géén aspirine of ibuprofen (NSAID-medicatie), omdat dit de bloeding kan verergeren
  • Houd de tand niet bij de wortel vast, want tanden zijn omgeven door fragiele ligamenten die u intact moet houden voor wanneer de tand teruggeplaatst wordt
  • Reinig de tand niet met desinfectiemiddel of water en laat de tand niet uitdrogen
  • Plaats geen aspirine of kruidnagelolie op de wond

Hoe eerder de tand wordt vervangen, des te groter de kans is op succes. Als het u zelf niet lukt om de tand terug te plaatsen, dan zal de tandarts dit voor u doen. Er kan eventueel een tandspalk aangebracht worden om de tand aan naastliggende tanden te bevestigen. In de meeste gevallen is dit succesvol. Zodra de spalk is verwijderd, is de tand weer stabiel. Echter zal in de toekomst mogelijk een vervolgbehandeling benodigd zijn. Als een tand in zijn geheel uit de kaak is gekomen, dan is de bloedvoorziening namelijk afgekapt. De tand zal dan, ook als hij wordt teruggeplaatst, afsterven. Om die reden dient in een dergelijke situatie een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd te worden, om de tand te kunnen behouden.

Een afspraak maken

Heeft u meer vragen over de gebitsbeschermer of wilt u graag een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op of vul online het inschrijfformulier in als u nieuw bent bij ons in de praktijk. Maakt u liever telefonisch een afspraak? We zijn te bereiken op 010-2020207.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 20:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 18:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 19:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 20:00 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 08:00 – 17:00 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 17:00
Dinsdag:08:00 – 17:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJssel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten