Kronen

Een kroon is een kunstmatige restauratie van zeer stevig materiaal die over het resterende deel van een beslepen tand past, waardoor het de tand verstevigt en het weer de vorm van een natuurlijke tand krijgt. Een kroon wordt gezien als een kap die over een tand wordt geplaatst ter bescherming en voor een mooier esthetisch resultaat. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn na een wortelkanaalbehandeling, bij verzwakte kies of bij een tand die een hele grote vulling heeft. Soms kan een kroon ook worden gemaakt voor esthetische doeleinden. Dit wordt voornamelijk bij de voortanden gedaan. Met een afspraak bij Dental Network kunt u te weten komen wat de opties zijn voor uw gebit met betrekking tot kronen. Kiezen voor Dental Network doet u, omdat:

  • Geen wachtlijst voor nieuwe klanten
  • Open in de weekenden en avonden
  • Passende zorg voor angstige patiënten
  • Zeer kundig team van verschillende behandelaars

Wilt u een afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling in Capelle aan den IJssel? Neem dan contact op met één van onze praktijken.

Waar is een kroon van gemaakt?

Kronen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt en er worden voortdurend nieuwe materialen geïntroduceerd. Enkele van de meest populaire opties worden hieronder vermeld.

Metaalporseleinen kronen (porselein gebonden aan edele metalen):

Dit is waar de meeste kronen van gemaakt zijn. Er wordt een basis van edelmetaal vervaardigd, vervolgens wordt er porselein in lagen overheen aangebracht om de kroon een fraaier uiterlijk te geven.

Porselein kronen

Deze kronen zijn volledig gemaakt van porselein en zijn niet zo sterk als metaal-porseleinen kronen. Volledig porseleinen kronen kunnen er heel natuurlijk uitzien en worden meestal gebruikt voor voortanden.

Volledig keramische kronen

Deze moderne techniek biedt een metaalvrij alternatief, dat de kracht van een metaalporseleinen kroon en het uiterlijk van een porseleinen kroon kan bieden. Daarom is het geschikt voor gebruik in alle delen van de mond.

Kronen met goudlegering

Goud is een van de oudste vulmaterialen met zeer goede eigenschappen. Tegenwoordig wordt het gebruikt in combinatie met andere metaallegeringen om de sterkte te vergroten, waardoor het zeer slijtvast is. Deze kronen zijn zilver of goud van kleur.

“Ik heb hele goede ervaringen met Mondzorg. Tandartsen zijn zeer gekwalificeerd. Mondhygenistes zijn heel grondig en erg vriendelijk.”

 

De behandeling

De eerste zitting

De tandarts bereidt de tand voor op de ideale vorm voor de kroon. Dit omvat het verwijderen van een dunne laag (ca. 1 tot 2 millimeter) van het buitenoppervlak, waardoor enkel een sterke basis over blijft. De hoeveelheid verwijderd tandweefsel zal dezelfde dikte hebben als de uiteindelijke kroon.
Zodra het beslijpen is voltooid, neemt de tandarts een afdruk (mal) van het gebit. Ook wordt de gewenste kleur bepaald.
De afdrukken worden samen met alle benodigde informatie vervolgens naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd. Het duurt doorgaans twee weken totdat de kroon gereed is. Er zal een afspraak met u gemaakt worden om terug te komen, zodat de permanente kroon kan worden geplaatst. Er zijn tandartspraktijken die een kroon met een speciaal apparaat vervaardigen, dezelfde dag nog. Hoewel dit soms een goede oplossing kan zijn, is de variant dat in het laboratorium gemaakt vaak beter qua afwerking en kwaliteit. Bij Dental Network werken wij samen met zeer gerenommeerd, tandtechnisch laboratoria. Wij hebben daarnaast ook een eigen laboratorium in huis. Zo kunnen wij het proces volledig overzien en de garantie bieden dat u de meest hoogwaardige kwaliteit zorg ontvangt.

Wat gebeurt er tussen de bezoeken door?

Er wordt een tijdelijke kroon gemaakt, zodat u de tand kunt gebruiken terwijl u de twee weken overbrugt, totdat de permanente kroon is geleverd door het tandtechnisch laboratorium. Deze tijdelijke kroon kan iets afwijken van de gewenste vorm of kleur, maar is slechts tijdelijk. De permanente kroon dient echter perfect aan te sluiten op de rest van gebit.

De tweede zitting

Bij de tweede zitting worden als eerste de noodkroon en de cementresten verwijderd. De tandarts zal dan controleren of de definitieve kroon goed past en aansluit. Indien u en uw tandarts tevreden zijn met de pasvorm en het uiterlijk van de nieuwe kroon, wordt deze op zijn plaats bevestigd met speciaal tandcement of lijm. Het cement vormt een afdichting om de kroon op zijn plaats te houden. Bij de volgende periodieke controles wordt altijd gekeken of de kroon nog goed op zijn plek zit.

Duur van de behandeling

Het eerste bezoek neemt doorgaans ca. 1,5 uur in beslag en de tweede afspraak neemt doorgaans 30 minuten in beslag. Tussen de eerste en tweede afspraak zitten ongeveer twee weken.

Kosten

De tarieven voor alle tandheelkundige behandelingen die in Nederland uitgevoerd worden, zijn aan het begin van het jaar vastgesteld worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vooraf aan de behandeling zal de tandarts met u bespreken welke kosten u ongeveer kan verwachten. Hier wordt vervolgens een begroting van gemaakt die u uitgeprint mee naar huis zal krijgen.

De kosten van een kroon kunnen variëren. Deze hangen namelijk af van de grootte en het materiaal van de kroon. Indien u een kroon wilt nemen, kunt u dit altijd met de tandarts overleggen. De tandarts zal dan een begroting voor u opstellen die u mee naar huis kunt nemen, zodat u er rustig naar kunt kijken. Voor een indicatie van de kosten voor een kroon kunt u ons tarievenoverzicht bekijken.

“De informatie is duidelijjk. Er wordt naar mij geluisterd en ik wordt goed opgevangen. Ik ben altijd bang voor de tandarts geweest. Ik werd gerustgesteld en mijn angst is weg.”

 

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat de kroon mee?

Met een goede mondhygiëne kan een kroon ongeveer 10 jaar meegaan. Indien u een kroon heeft, is het dus van belang om goed tussen de tanden te reinigen en bij de tandvleesrand. U kunt terecht bij onze behandelaren voor uitgebreide instructies.

Valt de kroon op in de mond?

De kroon valt niet op in de mond. Er wordt gekozen voor een mooie tandkleurige kroon die ook past bij de rest van uw gebit. Wij streven ernaar om het er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien.

Is het een pijnlijke behandeling?

Nee, voor de omslijping wordt u verdoofd, zodat het niet gevoelig is. Voor het plaatsen van de kroon is in principe geen verdoving nodig. Indien het tandvlees ontstoken is of het is toch nog gevoelig bij het plaatsen, dan kan de behandelaar het altijd nog voor u verdoven.

Zal de kroon anders aanvoelen dan de omringende tanden?

Omdat de vorm van de kroon minimaal zal verschillen van de vorm van uw tand, voordat deze werd bekroond, kan het zijn dat u hier de eerste paar dagen bewust van bent. Dit zal echter snel wennen.

Hoe zorg ik voor mijn kroon?

Het is belangrijk om de kroon net zo schoon te houden als uw natuurlijke tanden. De kroon zelf kan niet aangetast worden door bacteriën, maar er kan tandbederf optreden langs de randen van de kroon in de eigen tand. Poets tweemaal daags met fluoridetandpasta en reinig tussen de tanden met ragers, tandenstokers of floss

Plan een afspraak in

U kunt met de tandarts overleggen naar de mogelijkheden voor kronen. Neem contact met ons op of vul online het inschrijfformulier in als u nieuw bent bij ons in de praktijk.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 20:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 18:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 19:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 20:00 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 08:00 – 17:00 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 17:00
Dinsdag:08:00 – 17:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJsel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Openingstijden

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten