Kronen

Wat is een kroon?

Een kroon is een kunstmatige restauratie van zeer stevig materiaal die over het resterende deel van een beslepen tand past, waardoor het de tand verstevigt en het weer de vorm van een natuurlijke tand krijgt. Een kroon wordt gezien als een kap die over een tand wordt geplaatst ter bescherming en voor een mooier esthetisch resultaat vaak.

Waarom zou ik een kroon nodig hebben?

Kronen zijn vaak een ideale manier om tanden te restaureren die zijn afgebroken, verzwakt zijn door tandbederf of een zeer grote vulling bevatten.

Waar is een kroon van gemaakt?

Kronen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt en er worden voortdurend nieuwe materialen geïntroduceerd. Enkele van de meest populaire opties worden hieronder vermeld.

Metaalporseleinen kronen (porselein gebonden aan edele metalen):

Dit is waar de meeste kronen van gemaakt zijn. Er wordt een basis van edelmetaal vervaardigd, vervolgens wordt er porselein in lagen overheen aangebracht om de kroon een fraaier uiterlijk te geven.

Porselein kronen

Deze kronen zijn volledig gemaakt van porselein en zijn niet zo sterk als metaal-porseleinen kronen. Volledig porseleinen kronen kunnen er heel natuurlijk uitzien en worden meestal gebruikt voor voortanden.

Volledig keramische kronen

Deze moderne techniek biedt een metaalvrij alternatief, dat de kracht van een metaalporseleinen kroon en het uiterlijk van een porseleinen kroon kan bieden. Daarom is het geschikt voor gebruik in alle delen van de mond.

Kronen met goudlegering

Goud is een van de oudste vulmaterialen met zeer goede eigenschappen. Tegenwoordig wordt het gebruikt in combinatie met andere metaallegeringen om de sterkte te vergroten, waardoor het zeer slijtvast is. Deze kronen zijn zilver of goud van kleur.

Hoe wordt een tand voorbereid op een kroon?

De tandarts bereidt de tand voor op de ideale vorm voor de kroon. Dit omvat het verwijderen van een dunne laag (ca. 1 tot 2 millimeter) van het buitenoppervlak, waardoor enkel een sterke basis over blijft. De hoeveelheid verwijderd tandweefsel zal dezelfde dikte hebben als de uiteindelijke kroon.
Zodra het beslijpen is voltooid, neemt de tandarts een afdruk (mal) van het gebit. Ook wordt de gewenste kleur bepaald.
De afdrukken worden samen met alle benodigde informatie vervolgens naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd. Het duurt doorgaans twee weken totdat de kroon gereed is. U krijgt een afspraak om terug te komen, zodat de permanente kroon kan worden geplaatst. Er zijn tandartspraktijken die een kroon met een speciaal apparaat vervaardigen, dezelfde dag nog. Hoewel dit soms een goede oplossing kan zijn, is de variant dat in het laboratorium gemaakt vaak beter qua afwerking en kwaliteit. Bij Dental Network werken wij samen met zeer gerenommeerd, tandtechnisch laboratoria. Wij hebben daarnaast ook een eigen laboratorium in huis. Zo kunnen wij het proces volledig overzien en de garantie bieden dat u de meest hoogwaardige kwaliteit zorg ontvangt.

Wat gebeurt er tussen de bezoeken door?

Er wordt een tijdelijke kroon gemaakt, zodat u de tand kunt gebruiken terwijl u de twee weken overbrugt, totdat de permanente kroon is geleverd door het tandtechnisch laboratorium. Deze tijdelijke kroon kan iets afwijken van de gewenste vorm of kleur, maar is slechts tijdelijk. De permanente kroon dient echter perfect aan te sluiten op de rest van gebit.

Hoe wordt de kroon bevestigd op de tand?

Wanneer u en uw tandarts tevreden zijn met de pasvorm en het uiterlijk van de nieuwe kroon, wordt deze op zijn plaats bevestigd met speciaal tandcement of lijm. Het cement vormt een afdichting om de kroon op zijn plaats te houden.

Hoe lang duurt de behandeling?

Bij het eerste bezoek bereidt uw tandarts de tand voor, worden er afdrukken gemaakt, noteert de tandarts de gewenste kleur van de kroon en wordt een tijdelijke kroon geplaatst. Het eerste bezoek neemt doorgaans ca. 1,5 uur in beslag. Bij het tweede bezoek past uw tandarts de permanente kroon. Indien deze naar wens is wordt het permanent bevestigd met tandcement. De tweede afspraak neemt doorgaans 30 minuten in beslag. Er zit meestal ongeveer 2 weken tussen beide afspraken.

Doet het pijn om een tand voor te bereiden op een kroon?

Nee. U krijgt doorgaans lokale verdoving en de voorbereidende werkzaamheden zijn in grote lijnen niet anders dan die van een vulling. Als de tand geen zenuw heeft, is een plaatselijke verdoving mogelijk niet nodig.

Zal de kroon visueel op te merken zijn in de mond?

De kroon zal zo goed mogelijk bij uw andere tanden passen. De kleur en vorm van de omringende tanden zal worden vastgelegd, om er zeker van te zijn dat de kleur van de kroon er natuurlijk uitziet en overeenkomt met de omringende tanden. De kroon zal dus aanvoelen als een eigen tand.

Zal de kroon anders aanvoelen dan de omringende tanden?

Omdat de vorm van de kroon minimaal zal verschillen van de vorm van uw tand, voordat deze werd bekroond, kan het zijn dat u hier de eerste paar dagen bewust van bent. Dit zal echter snel wennen.

Wat kost het plaatsen van een kroon?

De kosten zullen variëren afhankelijk van het type kroon en het gebruikte materiaal. Vraag altijd om een behandelplan en kostenbegroting, voordat u begint met de tandheelkundige behandeling.

Hoe zorg ik voor mijn kroon?

Het is belangrijk om de kroon net zo schoon te houden als uw natuurlijke tanden. De kroon zelf kan niet aangetast worden door bacteriën, maar er kan tandbederf optreden langs de randen van de kroon in de eigen tand. Poets tweemaal daags met fluoridetandpasta en reinig tussen de tanden met ragers, tandenstokers of floss.

Hoe lang zal de kroon meegaan?

Hoe lang uw kroon meegaat, hangt sterk af van uw mondhygiëne. Goed verzorgde kronen moeten vele jaren mee kunnen gaan. Uw tandheelkundig team kan u hier meer over vertellen. Dit verschilt soms per gebruikt materiaal of waar de kroon zich bevindt in de mond (een voortand of een kies).

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:08:00 – 19:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 19:00
Donderdag:08:00 – 18:00
Vrijdag:08:00 – 18:00
Zaterdag:08:00 – 18:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 19:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 17:00
Dinsdag:08:00 – 20:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 20:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten