Wortelkanaalbehandeling – concept

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, vindt plaats wanneerer zich een ontsteking aan de wortelpunt (pulpa) bevindt. De oorzaak van een ontsteking kan te maken hebben met een lekkende vulling, tandbederf of eventueel een val (trauma).Een dikke wang, gevoeligheid bij warmte en koude dranken of etenswaren en hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Het kan soms ook voorkomen dat er geen klachten zijn. Tijdens uw afspraak bij Dental Network maken we een controlefoto, zodat we eventuele ontstekingen kunnen verhelpen. Kiezen voor Dental Network doet u, omdat:

  • Geen wachtlijst voor nieuwe patiënten
  • Open in de weekenden en avonden
  • Beoordeeld met een 8,7
  • De beste tandartsen en specialisten
  • Drie praktijken in Capelle aan den IJssel
  • Inschrijven en direct een afspraak inplannen

Wilt u een afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling in Capelle aan den IJssel? Neem dan contact op met een van onze praktijken.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

Voor de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling maken we röntgenfoto’s om te bepalen hoe diep de ontsteking zit.

Tijdens de behandeling

Tijdens de wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken en dode tandweefsel. Dit gebeurt onder een plaatselijke verdoving, zodat de behandeling pijnvrij is. Indien het weefsel al is afgestorven is een plaatselijke verdoving vaak niet nodig, omdat de pijnreceptoren rondom de kies niet meer werken.

Als eerst zal de tandarts de kies openboren, waarmee hij het weefsel blootlegt. Al het ontstoken weefsel verwijdert hij vervolgens door middel van kleine handvijltjes. Vervolgens reinigt hij het wortelkanaal door te spoelen met een desinfecterende spoelvloeistof. Hierna vult de tandarts het wortelkanaal weer op en maakt hij de kies weer dicht met een vulling. Er zal ter controle nogmaals een foto worden gemaakt. Wanneer er sprake is van een verzwakte tand, kan er besproken worden of een kroon nodig is.

Tweede behandeling

Bij kiezen en gecompliceerde wortelkanaalbehandelingen kiezen we ervoor de behandeling in twee afspraken uit te voeren. We brengen dan een tijdelijke vulling aan om uw kies te beschermen tegen bacteriën. Bij de tweede afspraak gaan we verder met het reinigen en vullen van uw kies.

“Was zo gespannen voor de wortelkanaalbehandeling, er was anderhalf uur voor gepland maar ik ben echt super geholpen, wat een fijne mensen. Stelden me op m’n gemak, tussendoor werd gevraagd hoe het ging en alles werd eerst rustig aangekondigd en uitgelegd. Geen gehaast afraffelwerk zoals Mn vorige tandarts. Daarnaast hielpen ze mij met advies voor Mn verzekering in 2019, gaat me een hoop kosten schelen!”

Duur van de wortelkanaalbehandeling

De tandarts zal in de meeste gevallen twee sessies nodig hebben om een wortelkanaalbehandeling volledig uit te kunnen voeren.

Tijdens de eerste sessie van de wortelkanaalbehandeling sluiten wede kies af met een tijdelijke vulling, zodat er geen bacteriën en vuil in de kies kunnen komen. Deze behandeling duurt ongeveer 40 minuten. Bij de tweede sessie opent de tandarts de kies opnieuw. Hij gaat dan verder met het reinigen en het spoelen van de kies. Deze behandeling duurt ongeveer 60 minuten.

Kosten wortelkanaalbehandeling

De tarieven voor alle tandheelkundige behandelingen die in Nederland uitgevoerd worden, zijn aan het begin van het jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Voorafgaand aan de behandeling zal de tandarts met u bespreken welke kosten u ongeveer kunt verwachten. Hiervan maken we vervolgens een begroting, die u geprint mee naar huis krijgt.

De kosten van een wortelkanaalbehandeling kunnen variëren. Deze hangen namelijk af van hoe gemakkelijk de kies te behandelen is. Voor een indicatie van de kosten voor een wortelkanaalbehandeling kunt u ons tarievenoverzicht bekijken.

“Er wordt naar je geluisterd en er wordt zorgvuldig werk gedaan.ik ga altijd tevreden naar huis, dus ik ben erg blij met mijn tandarts.”

Wortelkanaalbehandeling of kies trekken

Een wortelkanaalbehandeling klinkt misschien als een ingewikkelde en pijnlijke procedure. In de realiteit valt dit reuze mee. U voelt geen pijn tijdens de behandeling en na afloop mag u direct weer naar huis. Een alternatief voor een wortelkanaalbehandeling is het verwijderen van uw tand of kies. Dit zien we doorgaans als laatste redmiddel, omdat we alles willen doen om uw kies te behouden.

Plan een wortelkanaalbehandeling in

We heten u van harte welkom ineen van onze praktijken in Capelle aan den IJssel. Neem gerust contact met ons op. Vul het inschrijfformulier in als u nieuw bent bij ons in de praktijk.

Schrijf je direct in

Veelgestelde vragen over een wortelkanaalbehandeling

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Een wortelkanaalbehandeling is noodzakelijk wanneer er sprake is van een ontsteking aan de wortelpunt. Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door tandbederf, een harde klap of een lekkende vulling. De bacteriën verzamelen zich in uw tand of kies en zorgen daar voor een pijnlijke ontsteking.Dit kan uiteindelijk leiden tot een abces. Als u ervoor kiest geen wortelkanaalbehandeling te ondergaan, verspreidt de infectie zich en moeten we de tand op den duur verwijderen. Met een wortelkanaalbehandeling reinigen we de binnenkant van uw tand of kies en vullen we hem op met een speciaal vulmiddel. Dankzij een sterke vulling of kroon is uw kies weer zo goed als nieuw.

Doet de wortelkanaalbehandeling pijn?

Een wortelkanaalbehandeling zelf doet geen pijn. We geven u namelijk een plaatselijke verdoving. De uren na de behandeling kan uw tand of kies gevoelig worden. U mag dan een paracetamol of ibuprofen innemen tegen de pijn.

Krijg ik verdoving tijdens de wortelkanaalbehandeling?

Voorafgaand aan de behandeling controleren we of er levend weefsel om uw kies zit. Als dit het geval is, krijgt u plaatselijke verdoving. Mocht het weefsel al afgestorven zijn, dan is verdoving in de meeste gevallen niet nodig, omdat de pijnreceptoren rondom de kies niet meer werken. Onze specialisten zullen er alles aan doen om de wortelkanaalbehandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.

Kan ik na de wortelkanaalbehandeling nog pijn ervaren?

De zenuwontstekingzal na de behandeling niet direct weg zijn. De napijn die u ervaart zal na ongeveer een week wegtrekken.

Wanneer verwijderen jullie mijn tand of kies?

Dit hangt voornamelijk af van de vraag of er nog andere factoren een rol spelen bij de betreffende tand. Zo kan het zijn dat het tandvlees en bot rondom de aangedane tand erg ontstoken zijn, waardoor de prognose van de tand sowieso al slecht is. In zulke gevallen is het soms raadzaam om, in overleg, toch te kiezen voor het verwijderen van de tand. We zullen echter altijd proberen uw tand of kies te behouden.

Kan ik alles eten na de wortelkanaalbehandeling?

We raden u aan om nog even te wachten met eten. U kunt mogelijk nog last hebben van de verdoving.

Verkleurt de tand of kies na een wortelkanaalbehandeling?

Een tand of kies verkleurt meestal niet. Het kan echter weleens voorkomen dat de tand op termijn donker zal kleuren. In dit geval kan de tandarts op een speciale wijze de desbetreffende tand of kies intern bleken.

Hoe zorg ik voor mijn tand na de wortelkanaalbehandeling?

U moet uw tand of kies op dezelfde manier verzorgen als de rest van uw gebit. Dat betekent tweemaal per dag poetsen met een fluoridetandpasta. Suikerhoudende voedings- en drankmiddelenhebben ook op behandelde tanden of kiezen een slechte uitwerking. We adviseren voor iedereen minimaal ieder half jaar een controleafspraak bij de tandarts.

Waar wordt de wortelkanaalbehandeling uitgevoerd?

Doorgaans voeren onze tandartsen de wortelkanaalbehandeling in een van onze praktijken uit. Soms betreft het echter een tand met een complexe vormgeving of lopen de kanalen binnen de tand heel krom. In zulke gevallen kan de tandarts u eventueel verwijzen naar een endodontoloog.

Moet een wortelkanaalbehandeling vaker uitgevoerd worden?

Het succespercentage van een wortelkanaalbehandeling ligt gemiddeld erg hoog. Als de infectie toch terugkeert, dan kan het nodig zijn om de wortelkanaalbehandeling nogmaals uit te voeren. In een dergelijk geval is er dus sprake van een aanhoudende ontsteking en verwijzen we veelal door naar de endodontoloog. Dit is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft in wortelkanaalbehandelingen.

Is mijn tand na een wortelkanaalbehandeling beschermd tegen bacteriën?

Ja. Witte vullingen zijn sterk genoeg om uw tand of kies te beschermen tegen bacteriën. Mocht de tand echter een zeer grote vulling bevatten, dan kan het nodig zijn om de tand te verstevigen met een kroon. Als dit bij u het geval is, dan bespreekt de tandarts dit met u.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 20:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 18:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 19:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 20:00 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 08:00 – 17:00 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 17:00
Dinsdag:08:00 – 17:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJsel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Openingstijden

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten