Burning Mouth Syndrome

Burning Mouth Syndroom is de Engelse benaming voor ‘brandende mond’ syndroom (BMS). Het is een zeldzame aandoening die meestal voorkomt bij vrouwen na de 50ste levens jaar of na de menopauze, in verband met hormonale schommelingen. Burning Mouth Syndroom is een uiterst vervelende chronische pijn in de mond. De belangrijke kenmerken hiervan is een brandende tong en/of mondslijmvlies met vaak een metaalsmaak, bittere smaak of een droge mond. Naast het branderige gevoel kan er ook jeuk voorkomen of gekriebel in de mondholte. Het Burning Mouth Syndroom is er in een primaire vorm en een secundaire vorm. Bij een secundaire vorm is er meestal direct een oorzaak voor de klachten aan te tonen. Dit kan een ontsteking, abces of tumor zijn.

De Symptomen

De symptomen bij BMS zijn bij iedere patiënt verschillend. De meeste patiënten beschrijven de symptomen als een  vervelend, brandend, tintelend, broeiend of verdoofd gevoel.

Meestal zitten de klachten op het voorste gedeelte van de tong, soms ook wel eens op het achterste gedeelte van de tong, het voorste gedeelte van het gehemelte en het achterste gedeelte van het gehemelte.

Soms komt het ook voor dat de lippen pijn doen of de gehele mond en af en toe kan het ook in de keel gevoeld worden. Deze klachten nemen meestal ‘s avonds toe.

Ervaart u één van deze klachten neem dan contact met ons op om een afspraak te maken in één van onze praktijken, zodat een deskundig team van tandartsen en assistentes kunnen kijken of het probleem een tandheelkundige oorzaak heeft.

Wat veroorzaakt BMS?

De oorzaak van BMS is lastig te bepalen. Niemand weet precies wat BMS veroorzaakt. Enkele mogelijke oorzaken zijn echter:

 • Hormoonveranderingen.
 • Stress, angst of depressie.
 • Problemen met het immuunsysteem.
 • Schade aan de zenuwen die de smaak of pijn beheersen.
 • Een reactie op bepaalde soorten tandpasta’s of mondspoelingen.
 • Een slecht passend kunstgebit of een allergie voor de materialen die zijn verwerkt in tandheelkundige protheses (kronen, bruggen, kunstgebitten).

Wat kunt u doen tegen een branderige mond of tong:

 • Met regelmaat een slokje water nemen
 • Op een ijsblokje zuigen
 • Kauwgom kauwen, dit bevordert namelijk de speekselproductie
 • Vermijd zoveel mogelijk pittig of warm eten
 • Mondwater met alcohol
 • Zure sappen drinken
 • Fruit eten
 • Vermijd zoveel mogelijk tabak en alcohol. Deze kunnen schadelijk zijn voor het mondslijmvlies

Verder is een goede mondhygiëne heel belangrijk. Dit geldt natuurlijk voor iedereen, maar als je last heb van tong en/of mond branderigheid is het goed om hier extra aandacht aan te besteden. Hiervoor zou u 1 keer in de 3 maanden langs kunnen komen in de praktijk. Binnen onze tandartspraktijk beschikken wij over preventie assistentes die preventieve mondzorg kunnen bieden.

Wordt het mondbranden veroorzaakt door een allergie, dan zal de voedingstof die de allergische reactie veroorzaakt vermijd moeten worden. Ook bij een tekort aan een voedingstof kan er een supplement worden voorgeschreven door de huisarts.

Veelgestelde vragen

Zijn er medische aandoeningen die BMS kunnen veroorzaken?

Er zijn enkele medische aandoeningen die BMS kunnen veroorzaken.

 • Droge mond.
 • Zuurreflux (wanneer zuur uit de maag in de mond belandt).
 • Lijsters/ orale schimmels (een schimmelinfectie in uw mond, ook wel ‘candida’ genoemd).
 • Voedingstekorten (bijvoorbeeld als uw lichaam onvoldoende ijzer, vitamine B12 of foliumzuur aanmaakt of opslaat).
 • Diabetes.
 • Schildklierafwijkingen.

In sommige gevallen kan BMS meer dan één oorzaak hebben.

Wat kan ik doen tegen de pijn?

Ga langs bij de huisarts of tandarts om te kijken waar de fysieke oorzaak vandaan komt. De huisarts kunt u iets tegen de pijn voorschrijven.

Hoe wordt BMS gediagnosticeerd?

Uw tandarts zal uw mond grondig onderzoeken om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Zij zullen ook uw medische geschiedenis bekijken en kunnen u doorverwijzen naar uw huisarts voor verder onderzoek. Dit kunnen bloedtests of uitstrijkjes zijn. Dit is om te onderzoeken of er sprake is van infecties, voedingstekorten of andere medische aandoeningen. Mogelijk dienen er ook allergietesten uitgevoerd te worden door een gespecialiseerde dermatoloog. Uw (tand)arts zal u indien nodig verwijzen. Met behulp van bloedtesten kunnen aandoeningen zoals schildklierproblemen of diabetes worden vastgesteld, dan wel worden uitgesloten.

Welke behandelingen zijn er?

Behandelingen voor BMS kunnen variëren, deze zijn namelijk afhankelijk van de oorzaken. Als BMS wordt veroorzaakt door een slecht voedingspatroon, kan uw tandheelkundig team supplementen aanbevelen. Indien nodig, kunnen zij ook slecht passende kunstgebitten aanpassen of vervangen. Indien de aandoening veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie, kunnen hier medicijnen tegen worden voorgeschreven. Uw arts kan specifieke therapieën toepassen en eventueel antidepressiva voorschrijven. In sommige gevallen kan BMS bij patiënten namelijk depressieve klachten veroorzaken. Deze worden veroorzaakt door de dagelijkse pijnklachten die zij ervaren. Artsen kunnen uw medicatie ook veranderen als BMS wordt veroorzaakt door een droge mond (een bijwerking van bepaalde medicijnen). Andere therapieën kunnen ontspanning, yoga, meditatie en hypnotherapie zijn. Deze therapieën kunnen sommige mensen ondersteunen bij het omgaan met hun angstgevoelens.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik last heb van Burning Mouth Syndrome?

Bezoek eerst uw tandheelkundig team voor een controle. Zij kunnen dan achterhalen of het probleem een tandheelkundige oorzaak heeft, zoals een niet goed passende gebitsprothese of een zeer droge mond. Als dit het geval is, kunnen zij bijvoorbeeld de pasvorm van het kunstgebit controleren. Ook eventuele allergieën voor de gebruikte materialen kunnen onderzocht worden. Zij kunnen ook producten aanbevelen om een droge mond te behandelen of om een eventuele schimmelinfectie te bestrijden. Als uw tandarts geen tandheelkundige oorzaak kan vaststellen, ontvangt u mogelijk een verwijzing naar een specialist of wordt u geadviseerd uw (huis)arts te raadplegen.

Plan een controle afspraak in

U wordt van harte welkom geheten binnen één van onze praktijken in Capelle aan den IJssel. U kunt gerust contact met ons opnemen. Indien u nieuw bent bij ons in de praktijk, kunt u het inschrijfformulier invullen.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:08:00 – 19:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 19:00
Donderdag:08:00 – 18:00
Vrijdag:08:00 – 18:00
Zaterdag:08:00 – 18:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 19:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 17:00
Dinsdag:08:00 – 20:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 20:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten