Slechte adem

Hoe weet ik of ik een slechte adem heb?

Er zijn vaak vele kleine aanwijzingen dat u een slechte adem heeft. Heeft u gemerkt dat mensen naar achter stappen als u begint te praten? Of draaien zij hun hoofd weg tijdens het afscheid nemen? Als u denkt dat u een slechte adem heeft, is er een eenvoudige test die u kunt doen. Gewoon aan de binnenzijde van uw pols likken en ruiken: als de geur onaangenaam is, kunt u er vrij zeker van zijn dat uw adem dat ook is. Een ander vragen of zij dit als zodanig ervaren, is natuurlijk ook een optie.

Wat is de oorzaak van een slechte adem?

Slechte adem is een veel voorkomend probleem met verschillende oorzaken. Aanhoudend slechte adem wordt meestal veroorzaakt door onaangenaam ruikende gassen die vrijkomen door bacteriën die uw tanden, tandvlees en tong bedekken. Ook zullen stukjes voedsel die tussen de tanden en op de tong terecht komen gaan ‘rotten’. Ook dit kan een onaangename geur veroorzaken. Sterk ruikend voedsel zoals knoflook, koffie en uien, kunnen het probleem vergroten. Het is dus zeker belangrijk om uw tanden correct en regelmatig te poetsen. Dit zal helpen om uw adem fris te houden.

De bacteriën op onze tanden en tandvlees (ook wel ‘plak’ genoemd) veroorzaken ook tandvleesaandoeningen en tandbederf. Een onaangename smaak of een slechte adem zijn waarschuwingssignalen die kunnen duiden op tandvleesaandoeningen. Uw tandheelkundig team kan het probleem tijdens de regelmatige controles constateren en behandelen. Hoe eerder eventuele problemen gevonden worden, hoe effectiever de behandeling zal zijn.

Welke oorzaken zijn er nog meer voor een slechte adem?

Slechte adem kan ook worden veroorzaakt door een aantal medische aandoeningen. Een extreem droge mond (xerostomie) is een aandoening waar de mond minder speeksel produceert. Hierdoor krijgen bacteriën in de mond veel meer de kans om zich te vermenigvuldigen en dit leidt tot een slechte adem. Een droge mond kan worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen, door problemen met de speekselklieren of door voortdurend door de mond te ademen in plaats van door de neus.

Als u last heeft van een droge mond, kan uw tandheelkundig team u eventueel een kunstmatig speekselproduct aanbevelen of voorschrijven. Het is ook mogelijk om samen naar anderen manieren te kijken om met dit probleem om te gaan.

Kunnen andere medische aandoeningen slechte adem veroorzaken?

Andere medische aandoeningen die een slechte adem veroorzaken, zijn infecties in de keel, neus of longen (sinusitis, bronchitis) diabetes, of lever- en nierproblemen. Als uw tandarts geen oorzaak voor de slechte adem kan vinden op tandheelkundig gebied, wordt u mogelijk doorverwezen naar uw huisarts of een specialist om de oorzaak te achterhalen.

Kan roken een slechte adem veroorzaken?

Ja. Tabak veroorzaakt een slechte adem. De enige echte oplossing in dit geval is om te minderen of te stoppen met roken. Naast onaangename adem, veroorzaakt roken vlekken, verlies van smaaksensatie en irritatie van het tandvlees. Mensen die roken hebben meer kans op tandvleesaandoeningen en hebben een groter risico op het ontwikkelen van mond-, long- en hartaandoeningen. Vraag uw tandarts, apotheker of huisarts om hulp bij het stoppen met roken. Als u stopt met roken, maar nog steeds een slechte adem heeft, kunt u uw tandheelkundig team of arts om advies vragen.

Hoe kan mijn tandarts helpen?

Als u een slechte adem heeft, dient u een routine te starten om uw mond schoon en fris te houden. Regelmatige controles en professionele gebitsreiniging door uw tandarts of mondhygiënist, zorgen ervoor dat alle moeilijk bereikbare plekken in de mond adequaat gereinigd kunnen worden. U ontvangt instructies hoe u uw tanden en tandvlees kunt reinigen en onderhouden.

Hoe kan ik slechte adem voorkomen?

Om uw adem fris te houden, dienen eventuele tandvleesaandoeningen behandeld te worden en dient een goede mondhygiëne betracht te worden. Als u een slechte adem heeft, probeer dan een dagboek bij te houden van al het voedsel dat u eet en alle medicijnen die u eventueel gebruikt. Neem dit dagboek mee naar uw tandarts, deze kan mogelijk suggesties doen om het probleem op te lossen.

  • Poets uw tanden als laatste voordat u ‘s nachts naar bed gaat en op zijn minst één andere keer gedurende de dag, met een fluoride tandpasta. Bij voorkeur voor het ontbijt.
  • Vergeet ook niet uw tong te poetsen, of gebruik een tongschraper. Verminder het aantal momenten op een dag dat u suikerhoudende voedingsmiddelen nuttigt.
  • Bezoek regelmatig uw tandarts en mondhygiënist, het liefst zo vaak als zij nodig achten om eventuele gebitsaandoeningen adequaat te verhelpen.
  • Reinig minstens één keer per dag tussen uw tanden met interdentale borstels (ragers) of flossdraad. Alleen poetsen reinigt slechts zo’n 60 procent van het tandoppervlak. Bij voorkeur dient de ruimte tussen de tanden en kiezen voor het slapen gaan gereinigd te worden. Doet u dit bij voorkeur ná het tanden poetsen. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld ragers (interdentale borstels), tandenstokers (houten of rubberen variant) of flossdraad gebruikt worden.
  • Gebruik mondwater, maar vraag wel om advies bij uw tandarts of mondhygiënist over het juiste type mondwater. Zo zijn er mondwaters verkrijgbaar met of zonder alcohol en bevatten niet alle mondwaters fluoride.
  • Kauw suikervrije kauwgom – dit stimuleert de speekselproductie en gaat uitdroging van de mond tegen. Een droge mond kan immers leiden tot een slechte adem. Let wel op dat er niet te veel kauwgom wordt gekauwd, zodat er geen overbelasting van het kauwgewricht ontstaat.

 

Helpt mondwater tegen slechte adem?

Gebruik geen mondwater om een slechte adem te verhullen. Dit lost de oorzaak van de slechte adem immers niet op, maar maskeert dit enkel. Neem contact op met uw tandarts om de bron van de slechte adem op te sporen en te behandelen. Er zijn echter wel veel mondspoelingen die speciaal zijn samengesteld om de kans op een slechte adem en tandvleesaandoeningen te verminderen. Let op: sommige mondspoelingen die chloorhexidine bevatten en die worden aanbevolen voor tandvleesaandoeningen, kunnen bij langdurig gebruik tandverkleuring veroorzaken. Het is belangrijk om advies hierover te vragen bij uw tandarts en daarnaast ook de instructies van de fabrikant in acht te nemen.

Hoe kan ik slechte adem voorkomen als ik een kunstgebit draag?

Het is net zo belangrijk om een kunstgebit te reinigen, als dat het is om uw natuurlijke tanden te reinigen. Stukjes voedsel kunnen vast komen te zitten rond de randen en sluitingen van een kunstgebit. Dit voedsel kan gaan rotten, als u dit niet grondig verwijdert. U dient een aparte tandenborstel te gebruiken voor de reiniging van uw kunstgebit. Reinig uw kunstgebit boven een kom met water voor het geval u deze laat vallen. Week het kunstgebit kort in een speciale reiniger en poets het kunstgebit opnieuw. Doe dit zoals u uw natuurlijke tanden zou poetsen. Zorg ervoor dat u alle oppervlakken van het kunstgebit reinigt, inclusief het oppervlak dat tegen het tandvlees aanligt alsmede de binnenzijde van het kunstgebit. Als u vlekken of kalkaanslag opmerkt, kunt u uw kunstgebit laten reinigen door uw tandheelkundig team. De meeste tandartsen adviseren nog steeds een kleine tot middelgrote tandenborstel, of een speciale protheseborstel.

Hoe kan ik iemand vertellen dat zij een slechte adem hebben?

We kennen waarschijnlijk allemaal iemand met een slechte adem, maar weinig mensen durven dit bespreekbaar te maken. Het is natuurlijk een zeer delicate zaak om iemand te vertellen dat diegene een slechte adem heeft. Er bestaat altijd het risico dat de betreffende persoon zich beledigd zult voelen of dat u hem of haar in verlegenheid brengt. Het is echter de moeite waard te onthouden dat de slechte adem veroorzaakt kan worden door een aantal problemen. Zodra de situatie bespreekbaar is gemaakt, kan de persoon in kwestie de oorzaak laten onderzoeken. Ook zou u kunnen praten met de partner of een familielid van betreffende persoon. De slechte adem kan immers worden veroorzaakt door een medische aandoening die reeds onder behandeling is en waar de familie of partner van op de hoogte zijn.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 20:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 18:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 19:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 20:00 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 08:00 – 17:00 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 17:00
Dinsdag:08:00 – 17:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJssel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten