Gebitsbeschermer

Wat is een gebitsbeschermer?

Een gebitsbeschermer is een speciaal vervaardigde, rubberachtige hoes die precies over uw tanden en tandvlees past, en beschermt voor beschadiging van het gebit.

Wanneer heb ik een gebitsbeschermer nodig?

Het is belangrijk om een professioneel vervaardigde gebitsbeschermer te dragen wanneer u een sport beoefent waarbij lichamelijk contact of bewegende voorwerpen zijn betrokken. Dit omvat bijvoorbeeld: cricket, hockey en voetbal, dat kan leiden tot gebroken en beschadigde tanden. Ook boksen en rugby behoren hiertoe, aangeizen er gebroken of ontwrichte kaken kunnen worden veroorzaakt. Een gebitsbeschermer helpt dergelijke beschadigingen te voorkomen.

Waar kan ik een gebitsbeschermer laten maken?

Uw tandheelkundige team kan een op maat gemaakte gebitsbeschermer voor u verzorgen die precies is vervaardigd op uw mondsituatie en die uw tanden en tandvlees op de juiste manier beschermt.

Hoeveel kost het?

De kosten kunnen variëren afhankelijk van de uitvoering. Vraag uw tandheelkundig team naar een begroting voor de gebitsbeschermer.

Hoe lang gaan op maat gemaakte mondbeschermers mee?

Afhankelijk van uw leeftijd, kan het voorkomen dat de gebitsbeschermer te zijner tijd moet worden vervangen. Denk hierbij aan jongeren waarbij de kaak nog groeit en tanden en kiezen wisselen en van positie veranderen. De stabiliteit en de pasvorm van de gebitsbeschermer kan afnemen, waardoor aanpassing of vervaardiging van een geheel nieuwe gebitsbeschermer noodzakelijk is.

Volwassenen hoeven de mondbeschermers echter niet vaak te vervangen. Wel kan er sprake zijn van slijtage door gebruik. Neem eventueel uw gebitsbeschermer mee bij de tandheelkundige controle. De tandarts kan de staat van de gebitsbeschermer dan goed beoordelen.

Hoe goed zijn gebitsbeschermers van een doe-het-zelf kit?

Gebitsbeschermers worden gemaakt door een nauwkeurige afdruk van uw mond te maken en de gebitsbeschermer precies op uw eigen tanden te laten passen. De tandarts zal zien hoe uw tanden van de boven- en onderkaak in elkaar vallen om ervoor te zorgen dat de gebitsbeschermer als een puzzel op z’n plek valt.
Er zijn goedkopere kits beschikbaar: de zogenaamde doe-het-zelf kits. Hierbij dient het product te worden verwarmd in warm water, waarna de gebitsbeschermer in de mond wordt geplaatst. Het nadeel is dat de pasvorm van deze gebitsbeschermers bij lange na niet zo nauwkeurig is als de gebitsbeschermer die in een professionele situatie is vervaardigd in een tandartspraktijk of tandtechnische laboratorium.

Kan ik gekleurde mondbeschermers krijgen?

Er zijn veel soorten mondbeschermers verkrijgbaar, waaronder gestreepte, veelkleurige en transparante. Veel mensen laten gekleurde gebitsbeschermers vervaardigen in de kleuren van hun favoriete team of om hun eigen ‘sportslook’ te matchen.

Wat moet ik doen als ik een tand verlies door een (sport)ongeval?

Als u de tand kunt vinden en deze schoon is, kunt u voorzichtig proberen deze weer in de mond op dezelfde plaatst terug te plaatsen. Als u het niet terug kunt zetten, doe de uitgevallen tand dan direct in een kopje melk of houd het in uw mond. Let op de volgende punten:

  • Geen paniek.
  • Ga zo snel mogelijk naar een tandarts of ziekenhuis.
  • Neem pijnstillers als dat nodig is, maar neem geen aspirine of ibuprofen (NSAID-medicatie), omdat dit de bloeding kan verergeren.
  • Houd de tand niet bij de wortel vast, want tanden zijn omgeven door fragiele ligamenten die intact moeten worden gehouden als de tand terug dient te worden geplaatst.
  • Reinig de tand niet met desinfectiemiddel of water, en laat het niet uitdrogen.
  • Plaats geen aspirine of kruidnagelolie op de wond.

Hoe eerder de tand wordt vervangen, hoe groter de kans op succes. Als het u niet lukt om het zelf terug te plaatsen, dan zal de tandarts de tand terugplaatsen. Er kan eventueel een tandspalk aangebracht worden om de tand aan naastliggende tanden te bevestigen. In de meeste gevallen is dit succesvol, en zodra de spalk is verwijderd, is de tand weer stabiel. Echter zal in de toekomst mogelijk vervolgbehandeling benodigd zijn. Als een tand in z’n geheel uit de kaak is gekomen, dan is de bloedvoorziening namelijk afgekapt. De tand zal dan, ook als het wordt teruggeplaatst, afsterven. Om die reden dient een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd te worden om de tand te kunnen behouden.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel
010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:08:00 – 19:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 19:00
Donderdag:08:00 – 18:00
Vrijdag:08:00 – 18:00
Zaterdag:08:00 – 18:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel
010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 19:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Schollevaar

Zadkinerade 120
2907 MB, Capelle aan den IJssel
010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 17:00
Dinsdag:08:00 – 20:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 20:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten