Tanden bleken

Wat houdt tanden bleken in?

Tanden bleken kan een zeer effectieve manier zijn om de natuurlijke kleur van uw tanden te lichter te krijgen, zonder een laagje van het tandoppervlak te hoeven verwijderen of dit te hoeven bedekken. Het kan geen volledige kleurverandering bewerkstelligen, maar het kan de bestaande schaduw verlichten.

Wat zijn redenen om mijn tanden te bleken?

Bij Dentalnetwork.nl streven wij altijd een natuurlijk ogend en esthetisch fraai gebit na. Niet iedereen heeft echter dezelfde definitie van een mooi gebit. De één wenst een spierwit gebit, de ander vindt een beetje verkleuring van het gebit totaal niet storend. Dit blijft dan ook een persoonlijke afweging. Mocht u van mening zijn dat uw tanden te geel zijn en wilt u wittere tanden, dan kunt u overwegen om uw gebit te bleken. Naarmate men ouder wordt, kunnen tanden verkleuren. Daarnaast heeft uw voedingsgewoonte ook invloed op de tandkleur. Verkleurende voedingsmiddelen- en dranken, zoals koffie of wijn, kunnen ook voor tandverkleuring zorgen.

Wat houdt tanden bleken in?

Bij Dentalnetwork.nl bieden wij meerdere mogelijkheden aan om uw tanden te bleken. Dit kan zowel in één zitting bij ons in de praktijk als met een gebitsmal, die u thuis kunt gebruiken om uw gebit te bleken. Deze zal dan ongeveer één uur tot een aantal uur per dag ingehouden moeten worden. Het voordeel van thuis bleken is dat uit onderzoek blijkt dat de behandelresultaten langer zullen aanhouden. Met andere woorden: uw gebit blijft langer wit. Het is belangrijk dat u een professionele tandartspraktijk bezoekt voor het bleken van uw gebit. Uw tandarts dient eerst klinisch onderzoek te verrichten om te kijken of uw gebit wel geschikt is voor een bleekbehandeling. Soms kan bleken afgeraden worden. Denk hierbij aan een gebit waarbij vergevorderde slijtage zichtbaar is, of waarbij sprake is van tandvleesontsteking. Het bleken zou bijvoorbeeld gevoeligheid kunnen veroorzaken of verergeren. Het is wettelijk voorgeschreven dat enkel BIG-geregistreerde tandartsen de bleekbehandeling mogen uitvoeren of tenminste superviseren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van specifieke bleekmiddelen die enkel door erkende zorgverleners mogen worden ingezet. Doorgaans betreft het waterstofperoxide of carbamideperoxide.

Hoe lang duurt de behandeling?

De methode waarbij u thuis bleekt zal doorgaans binnen drie tot vier weken het gewenste resultaat bezorgen. Uw tandarts dient een gebitsmal te vervaardigen en zal hiervan bij de eerste afspraak een afdruk nemen. In het laboratorium wordt een op maat gemaakte gebitsmal voor u vervaardigd. Zodra deze mal gereed is wordt deze aan u uitgereikt, samen met de bleekgel. U dient de bleekgel in de mal aan te brengen en deze gedurende een aantal uur per dag in te doen, voor een periode van twee tot vier weken. Zodra het gewenste resultaat is bereikt kan de bleekbehandeling gestaakt worden. De tijd dat u de gebitsmal dient in te houden, wordt door uw tandarts geadviseerd. Dit kan per situatie en per bleekmiddel verschillen. De methode waarbij u de bleeksessie in de tandartspraktijk ondergaat zal ongeveer twee uur in beslag nemen. Voordat deze behandeling wordt gestart dient er eerst een consult plaats te vinden om met u uw wensen en de mogelijkheden te bespreken. Zo kan er een inschatting gemaakt worden van het aantal tinten dat uw tanden witter zullen worden. Daarnaast wordt er besproken of u kronen, facings of vullingen in de mond heeft die zichtbaar zijn bij lachen. Deze materialen zullen namelijk niet witter worden door de bleekbehandeling.

Hoeveel kost het bleken van tanden?

Bij Dentalnetwork.nl zijn de kosten voor zowel thuis bleken, als in de praktijk bleken vrijwel gelijk. Deze kosten bedragen ongeveer tussen de €250 en €300. Vraag uw tandarts om een specifieke begroting, omdat het per situatie kan verschillen.

Hoe lang blijven mijn tanden witter?

De effecten van bleken duren naar verwachting maximaal drie jaar. Dit zal echter van persoon tot persoon verschillen. Het effect zal minder lang aanhouden als u vaak verkleurende voedingsmiddelen- en dranken nuttigt. Daarnaast is uw mondhygiëne ook van invloed op behoud van het bleekresultaat. Vraag uw tandarts om advies hierover.

Wat zijn de bijwerkingen?

Het kan voorkomen dat er gevoeligheid ontstaat van de tanden tijdens of na het bleken. Een andere bijwerking is gevoelig tandvlees, een zere keel of witte vleken op het tandvlees. Deze symptomen zijn meestal tijdelijk en zouden binnen enkele dagen na het beëindigen van de behandeling moeten verdwijnen. Als één van deze bijwerkingen aanhoudt, dient u uw tandarts te raadplegen.

Hoe zit het met doe-het-zelf bleek kits?

Er zijn veel thuis-bleeksets beschikbaar, waaronder verfblussers en strips. Hoe effectief deze zijn, hangt af van de hoeveelheid bleekmiddel die ze bevatten. Doe-het-zelf kits zijn goedkoper, maar ze worden niet altijd kritisch beoordeeld op veiligheid en zijn meestal zuurder. Er is dus een kans dat deze producten uw tanden en tandvlees kunnen beschadigen. Omdat het bleken van tanden een gecompliceerde procedure is adviseren wij dat u altijd met uw tandarts overlegt, voordat u met de behandeling begint. De voorschriften voor thuis-sets verschillen van land tot land. Kits die in Europa worden verkocht, kunnen wettelijk niet meer dan 0,1% peroxide bevatten en dit is te weinig om effectief te zijn. Enkel geregistreerde zorgverleners mogen de sterkere concentraties toepassen. In andere landen waar sterkere peroxide is toegestaan, zijn de doe-het-zelf kits mogelijk wel beschikbaar met een hogere concentratie peroxide. Doch voorzichtigheid is geboden, want bepaalde kits die bijvoorbeeld via het internet worden verkocht kunnen zuren en schuurmiddelen bevatten. De tandartsen van Dentalnetwork.nl raden af om risico te nemen door het gebruik van doe-het-zelf kits. Wij staan graag tot uw dienst voor het geven van advies.

Hoe veilig zijn schoonheidsspecialisten?

In Europa en in sommige andere landen kan bleken enkel legaal door een geregistreerde zorgverlener worden uitgevoerd. Bleken door bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten of andere instellingen is wettelijk verboden. In Europa is het verboden om bleekmateriaal met meer dan 0,1% peroxide (of het equivalent in carbamideperoxide) aan iemand anders dan een tandarts uit te geven. Deze voorschriften zijn bedoeld om het publiek te beschermen. Ze zorgen ervoor dat iedereen die bleekbehandelingen uitvoert goed is opgeleid en over de juiste vaardigheden en kennis beschikt om de procedure uit te voeren, zonder (permanente) schade aan de tanden of het tandvlees te riskeren.

Hoe zit het met het bleken door middel van tandpasta’s (whitening-tandpasta’s)?

Er zijn verschillende whitening-tandpasta’s op de markt. Deze middelen kunnen uw tanden niet actief bleken en witter maken. Wel kunnen zij mogelijk aanslag iets beter verwijderen om het resultaat ná het tanden bleken langer te behouden.

Kan een enkele tand die is verkleurd door een wortelkanaalbehandeling worden gebleekt?

Ja. Soms verkleuren tanden die endontisch zijn behandeld. Dit betekent dat deze tanden zijn voorzien van een wortelkanaalbehandeling. Wij noemen deze tanden ‘avitaal’ oftewel ‘niet levend’, omdat de zenuw- en bloedvoorziening is verwijderd uit de tand. Als een dergelijke tand donker verkleurt, kan de tandarts het aan de bovenkant weer openen en hier een speciaal bleekmiddel in plaatsen. Dit dient een aantal maal herhaald te worden gedurende een paar weken. De tand zal geleidelijk witter worden en de oorspronkelijke kleur terugkrijgen.

Wanneer kan het bleken van tanden niet werken?

Tanden bleken kan alleen uw bestaande tandkleur verlichten. Het werkt ook enkel op natuurlijke tanden. Het werkt niet op tandheelkundige materialen, zoals vullingen, facings of kronen.

Hoe kan ik mijn tanden verzorgen als ze eenmaal zijn gebleekt?

U kunt uw dieet aanpassen, door minder vaak verkleurende voedingsmiddelen- en dranken te nuttigen. Denk hierbij aan wijn, thee, koffie, bessen, rode bieten etc. Daarnaast is het ook raadzaam te minderen of te stoppen met roken, omdat dit ook verkleuring veroorzaakt.

We raden de volgende tips aan om goed voor uw tanden te zorgen:

  • Poets uw tanden vlak voor het slapen gaan en op zijn minst op één ander moment gedurende de dag, met een fluoride tandpasta.
  • Verminder de frequentie dat u suikerhoudend voedsel- en dranken nuttigt.
  • Bezoek regelmatig uw tandarts.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:08:00 – 19:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 19:00
Donderdag:08:00 – 18:00
Vrijdag:08:00 – 18:00
Zaterdag:08:00 – 18:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 19:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 17:00
Dinsdag:08:00 – 20:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 20:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten