Tanden bleken

Je tanden kunnen naarmate je ouder wordt wat meer gaan verkleuren. Dit kan komen door roken, sterkgekleurde voedingsmiddelen, medicijngebruik of veel thee en koffie drinken. Door middel van je tanden te bleken, kunnen ze een paar tinten lichter worden gemaakt. Dit wordt gedaan met waterstofperoxide. Je kan ervoor kiezen om thuis te bleken of bij een behandelaar. Bij Dental Network zorgen we ervoor dat u weer een stralende glimlach krijgt.

  • Geen wachtlijst voor nieuwe klanten
  • Open in de weekenden en avonden
  • Beoordeeld met een 8,7
  • De beste tandartsen en specialisten

Wat houdt tanden bleken in?

Tanden bleken kan een zeer effectieve manier zijn om de natuurlijke kleur van uw tanden lichter te krijgen, zonder een laagje van het tandoppervlak te hoeven verwijderen of dit te hoeven bedekken. Het kan geen volledige kleurverandering bewerkstelligen, maar het kan de bestaande schaduw verlichten.

Thuis bleken

Om thuis te kunnen bleken wordt er eerst een afdruk van uw gebit gemaakt. De tandtechnieker kan dan een persoonlijk bleekbitje vervaardigen. Het voordeel van een persoonlijk bleekbitje is dat het heel strak zit, zodat alleen de desbetreffende tanden gebleekt worden. Ten tweede hoef je dus ook minder dure bleekgel te gebruiken, wat weer scheelt met de kosten. Bij de volgende afspraak kan je het bitje met bleekgel ophalen en krijg je uitgebreid instructies voor het gebruik.

Door de behandelaar bleken

Het voordeel van bleken bij een behandelaar is dat je vaak sneller resultaat krijgt. Door het gebruik van een UV-lamp wordt het proces versneld, maar dat is nog niet 100% bewezen. Het wordt afgeraden om je tanden te laten bleken bij schoonheidsspecialisten of klinieken waar geen tandarts aanwezig is. Onveilig bleken kan schade aanbrengen aan uw mond. Alleen een tandarts of mondhygiënist mogen wettelijk gezien bleken met maximaal 6% waterstofperoxide.

In de praktijk krijg je een rubberen lapje om de tanden om het tandvlees te beschermen. Soms wordt er een beschermende gel aangebracht op het tandvlees. Daarna wordt de bleekgel aangebracht en dan moet je het een bepaalde tijd laten intrekken. De duur en het aantal behandelingen hangt af van het gewenste resultaat.

Omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat thuisbleken (d.m.v. het bleekbitje) een stabieler resultaat geeft, hebben wij bij Dental Network gekozen vooralsnog enkel thuisbleken aan te bieden aan onze patiënten.

Inwendig bleken

Het kan voorkomen dat een tand na een tijdje donker verkleurd doordat er een wortelkanaalbehandeling in is gedaan. In dat geval kan er ook inwendig worden gebleekt. Dan wordt alleen de desbetreffende tand wat lichter. Dit kan alleen door een tandarts gedaan worden. Hij maakt dan een kleine opening in de tand en brengt wat bleekmiddel aan. Vaak heb je hiervoor meerdere zittingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. Tussendoor wordt de tand gedicht met een tijdelijke vulling. Wanneer de patiënt tevreden is, wordt de tand afgesloten met een definitieve vulling.

“Professioneel team, je wordt altijd netjes gemaild voor de afspraak ter bevestiging. Nemen alle tijd voor de patiënt.”

 

Kosten en vergoeding

De tarieven voor alle tandheelkundige behandelingen die in Nederland uitgevoerd worden, zijn aan het begin van het jaar vastgesteld worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vooraf aan de behandeling zal de tandarts met u bespreken welke kosten u ongeveer kan verwachten. Hier wordt vervolgens een begroting van gemaakt die u uitgeprint mee naar huis zal krijgen.

Vanuit de basisverzekering wordt tanden bleken niet vergoed, omdat het een cosmetische ingreep is en geen noodzakelijke behandeling. Bij sommige aanvullende verzekeringen wordt bleken wel vergoed. Overleg met je zorgverzekeraar of de bovenstaande codes gedeeltelijk of volledig worden vergoed.

Verkleuring van de tanden

De kleur van je tanden is vastgelegd in je DNA net als de kleur van je ogen en haren. Het tandbeen, de laag onder het glazuur, is geler van kleur. Je tandbeen verkleurd met de jaren mee en wordt dus steeds geler. Dit zorgt dus voor de verkleuring van je tanden. Het helpt dus niet om speciale tandpasta’s of andere middelen te gebruiken om je tanden witter te maken. Het kan wel helpen om de aanslag van voedingsmiddelen, thee en koffie een beetje weg te halen, wat ook een wittere uitstraling kan geven. De preventie-assistent of mondhygiënist zijn gespecialiseerd in het reinigen van het gebit en kunnen de aanslag voor je verwijderen.

“Word hier altijd heel vriendelijk en snel behandeld, lieve assistentes en tandartsen! Top praktijk.”

 

Hoe schadelijk is bleken?

Bleken is schadelijk als het percentage waterstofperoxide hoger is dan 6%. Dit is vastgelegd via de Europese regelgeving. Zolang bleken wordt gedaan door een bevoegd iemand, zijn de risico’s beperkt. Indien je veel bleekgel inslikt, kan je een geïrriteerde keel en diarree krijgen. Daarbij kan ook het tandvlees geïrriteerd raken indien het in contact komt met de bleekgel. Na een tijdje gaan deze de symptomen vanzelf weer weg. Voor het thuisbleken geld: luister goed naar de gegeven instructies en gebruik de bleekgel niet te lang. Wanneer je last krijgt van zenuwpijn tijdens het bleken, is het verstandig om te stoppen met de behandeling.

Let op:

Gebruik nooit chloor om je tanden te bleken. Dit is namelijk zeer schadelijk voor je tanden en voor jezelf! Er wordt soms thuis gebruik gemaakt van een druppel chloor om je tanden mee te poetsen, maar zelfs kleine hoeveelheden kunnen veel schade aanbrengen!

Veelgestelde vragen

Wat als je veel kronen en vullingen hebt?

Kronen en vullingen kleuren niet mee met het bleken. Na het bleken kunnen deze worden aangepast naar dezelfde kleur als de gebleekte tanden. Overleg met de tandarts naar de mogelijkheden en de bijbehorende kosten.

Hoelang blijf je resultaat zien?

Het resultaat blijft ongeveer zichtbaar rond de 2 tot 2,5 jaar. Dit is afhankelijk van de blootstelling aan sterk gekleurde voedingsmiddelen, roken en goede mondhygiëne. Beperk dus het aantal voedingsmiddelen zoals ketjap, wijn, koffie, thee, snoep en kerrie.

Wat doet het bleekmiddel met je tanden?

Waterstofperoxide zorgt voor twee dingen: De peroxide breekt de kleurstoffen in je tanden af en het maakt het glazuur iets poreuzer. Daardoor schemert het glazuur minder door en wordt het (gele) tandbeen meer zichtbaar. Na het bleken hersteld de tand weer en wordt de tand iets donkerder.

Hoe kan ik mijn tanden verzorgen als ze eenmaal zijn gebleekt?

U kunt uw dieet aanpassen, door minder vaak verkleurende voedingsmiddelen en dranken te nuttigen. Denk hierbij aan wijn, thee, koffie, bessen, rode bieten etc. Daarnaast is het ook raadzaam te minderen of te stoppen met roken, omdat dit ook verkleuring veroorzaakt.

We raden de volgende tips aan om goed voor uw tanden te zorgen:

  • Poets uw tanden vlak voor het slapen gaan en op zijn minst op één ander moment gedurende de dag, met een fluoride tandpasta.
  • Verminder de frequentie dat u suikerhoudend voedsel- en dranken nuttigt.
  • Bezoek regelmatig uw tandarts.

 

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:07:00 – 21:00
Dinsdag:07:00 – 21:00
Woensdag:08:00 – 19:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 18:30
Vrijdag:08:00 – 16:30
Zaterdag:08:00 – 16:30
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 20:00 uur
Dinsdag:08:00 – 16:30 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 16:30 uur
Zaterdag: 08:00 – 16:30 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 16:30
Dinsdag:08:00 – 16:30
Woensdag:08:00 – 16:30
Donderdag:08:00 – 16:30
Vrijdag:08:00 – 16:30
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJssel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag:09:00 – 17:30 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 16:30 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

Dental Network – Rotterdam-Zuid

Lange Hilleweg 380, 3073 BZ
Rotterdam
(Op de eerste verdieping in het gezondheidscentrum)

010 313 3985
rotterdamzuid@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag:08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten