Medische aandoeningen en mondgezondheid

Wat heeft mijn medische geschiedenis met mijn mondgezondheid te maken?

Sommige medische aandoeningen en medicijnen kunnen uw mondgezondheid beïnvloeden, of kunnen van invloed zijn op de voorgestelde behandeling bij de tandarts. Ook de materialen die worden gebruikt bij de behandeling kunnen hierdoor beïnvloed worden. De tandarts is wettelijk verplicht uw medische achtergrond te onderzoeken. Dit gebeurt doorgaans met behulp van een gezondheidsvragenlijst. Hierbij komen eventuele medische aandoeningen of allergieën ter sprake.

Wat voor soort informatie moet ik mijn tandarts verstrekken?

Uw tandarts heeft basale informatie zoals uw persoonsgegevens nodig. Ook dient de tandarts op de hoogte te zijn van uw behandelhistorie, eventuele aandoeningen en allergieën.
Zij zullen u ook om andere relevante informatie vragen om u de beste en meest veilige behandeling te kunnen bieden.

Waarom zou mijn tandarts op de hoogte moeten zijn van eventuele operaties die ik heb gehad?

Niet elke operatie zal belangrijk zijn. Maar soms zijn er aandachtspunten, waarvan u misschien vooraf niet had kunnen beoordelen, van invloed op uw mondgezondheid en de tandartsbehandeling. Denk hierbij aan een kunstgewricht of een hartoperatie. Dit zijn beiden operaties die verband houden met uw mondgezondheid, waarvan de tandarts zeker op de hoogte dient te zijn. Het is aan te bevelen om het tandheelkundig team van alle relevante informatie te voorzien, zodat zij u correct en zonder problemen van dienst kunnen zijn.

Zijn mijn persoonlijke gegevens vertrouwelijk?

Ja. De informatie wordt in uw medisch dossier opgeslagen. Deze informatie is strikt vertrouwelijk en wordt geenszins gedeeld met derden zonder uw toestemming. Bij Dentalnetwork.nl gaan wij uiterst zorgvuldig om met uw privacy. De Algemene Wet Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt adequaat toegepast.

Hoe kunnen medicijnen die ik gebruik invloed hebben op mijn mond?

Veel geneesmiddelen – zowel op recept als ‘over the counter’ – kunnen een droge mond veroorzaken. Dit kan als ongemakkelijk worden ervaren en kan tevens leiden tot een hoger risico op tandvleesaandoeningen en tandbederf. Uw tandarts kan u advies geven, hoe hier het beste mee om te gaan.

Is het belangrijk om mijn tandarts te vertellen dat ik astma heb?

Ja. Het feit dat u astma heeft, maakt deel uit van uw medische historie. Vergeet niet om uw inhalator mee te nemen naar elke afspraak bij de tandarts en stel het tandheelkundig team op de hoogte als u zich onwel of buiten adem voelt. Indien er sprake is van zeer ernstige astma, waarbij sedatie benodigd is, kan uw tandarts u verwijzen naar een specialist in het ziekenhuis.

Hoe kan braken tijdens de zwangerschap of het hebben van een eetstoornis mijn tanden beïnvloeden?

Braken kan ervoor zorgen dat maagzuur in contact komt met uw tanden. Vaak worden de voortanden aangetast en kan na verloop van tijd het glazuur van de tanden hierdoor wegslijten. Dit heet erosie van de tanden. Erosie leidt tot gevoeligheid en verkleuring wanneer het gelere dentine door het glazuur heen schemert. U kunt de effecten van het zuur helpen te verminderen door kauwgom te kauwen gedurende 20 minuten nadat u hebt overgegeven. Ook spoelen met water, melk of een mondspoeling met fluoride kan helpen.

Waarom moet mijn tandheelkundig team weten of ik ergens allergisch voor ben?

Veel mensen zijn allergisch voor bepaalde geneesmiddelen zoals penicilline. Het is belangrijk dat u uw tandheelkundig team vertelt over eventuele geneesmiddelenallergieën die u heeft. Sommige mensen zijn ook allergisch voor latex. Dit heeft verschillende toepassingen in de tandheelkundige praktijk, van handschoenen tot tandheelkundige hulpmiddelen. Informeer uw tandarts over de allergieën, zodat zij eventueel alternatieve materialen kunnen toepassen. Mocht u naar aanleiding van een bezoek aan uw tandartspraktijk een allergische reactie ondervinden, vragen wij u om uw tandartspraktijk hiervan op de hoogte te stellen.

Waarom moet mijn tandheelkundig team weten dat ik hemofilie heb?

Als u lijdt aan hemofilie en een tandheelkundige behandeling benodigd is, dan is er een vergrote kans op nabloeding. Bijvoorbeeld tijdens het trekken van een tand. Hiervoor kan de tandarts aanvullende maatregelen treffen.

Waarom moet mijn tandheelkundig team weten of ik hepatitis heb?

Tandartspraktijken doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze geen infectie van de ene naar de andere patiënt doorgeven. Zij zullen extra voorzichtig zijn wanneer ze weten dat u een hepatitis-patiënt bent.

Kan het hebben van HIV mijn mondgezondheid beïnvloeden?

HIV kan uw mondgezondheid aantasten. Het is uiterst belangrijk om een goede mondhygiëne te hebben en uw tandheelkundig team frequent te bezoeken. De tandarts zal u hierin adviseren. Er zullen meer problemen in uw mond zijn als u ongecontroleerde HIV heeft. Uw immuunsysteem zal zwakker zijn en dit kan betekenen dat tandvleesontsteking zich sneller en in ernstigere mate kunnen ontwikkelen. Orale spruw is gebruikelijk bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. ‘Harige leukoplakie’ verschijnt als harige witte laesies op de tong en kan vaak het eerste teken van HIV zijn. ‘Droge mond’ kan een ander neveneffect zijn van HIV. De droge mond zelf kan ongemakkelijk zijn en u hebt meer kans op tandbederf en tandvleesaandoeningen. Uw tandheelkundig team kan u adviseren over de beste manier om hiermee om te gaan.

Hoe zal diabetes mijn mondgezondheid beïnvloeden?

Mensen met diabetes hebben meer kans op tandvleesaandoeningen. Ook als iemand met diabetes tandvleesontsteking heeft, is de controle over de bloedsuikerspiegel waarschijnlijk slechter.
Als u diabetes heeft, neigt de genezing langzamer te verlopen. Als u bijvoorbeeld een tandextractie heeft gehad, kan het langer duren voordat dit genezen is. Ook kan er sneller een geïnfecteerde of droge socket (de wond die ontstaat na het trekken van een tand) ontstaan na de extractie. Informeer uw tandarts over het feit dat u diabetes heeft, onafhankelijk of dit type 1 of type 2 is. Onthoud dat de stress van het hebben van een afspraak, ervoor kan zorgen dat uw bloedsuikerspiegel daalt en u zich flauw voelt.

Wat kan ik doen als ik epilepsie heb?

Epilepsie is een andere aandoening waarover uw tandheelkundige team op de hoogte moet zijn om eventueel te anticiperen op een epileptische aanval tijdens uw bezoek. Tijdens een aanval kunnen uw tanden, lippen en tong worden beschadigd. Als dit gebeurt, bezoek dan uw tandheelkundig team voor advies. Als u Epilim gebruikt vraag dan, indien mogelijk, om suikervrije medicatie en of u het medicijn in een siroop of in vloeibare vorm dient in te nemen. Epanutin – een ander middel dat wordt voorgeschreven voor epilepsie – kan ervoor zorgen dat uw tandvlees overgroeid raakt (gingivale hyperplasie). Met name een goede mondhygiëne is hierbij belangrijk om ontstekingen te voorkomen.

Hoe kan een nieraandoening mijn mondgezondheid beïnvloeden?

Mensen met een nieraandoening hebben een hoger risico op mondgezondheidsproblemen, zoals tandvleesaandoeningen en een slechte adem. Als u dialyses ondergaat, reserveer dan uw afspraak bij de tandarts op dagen dat u geen behandeling voor dialyse heeft staan. Dit helpt eventuele complicaties te voorkomen.

Moet ik mijn tandarts vertellen dat ik bloedverdunners gebruik?

Ja. Het is erg belangrijk om uw tandarts te vertellen of u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals acetylsalicylzuur. Als u een tandextractie of een operatie heeft kunnen zij u adviseren in het medicatiegebruik en eventueel, met uw goedkeuren, overleg plegen met uw huisarts of specialist.

Moet ik mijn tandheelkundig team vertellen dat ik bisfosfonaten gebruik of heb gebruikt?

Als u bisfosfonaten gebruikt vanwege osteoporose, kunnen er complicaties ontstaan na tandheelkundige behandelingen. Vaak betreft het ingrijpendere behandelingen waarbij bijvoorbeeld een tand moet worden getrokken of het plaatsen van implantaten. Als u dit medicijn neemt en tandheelkundige behandeling dient te ondergaan, kan uw tandarts besluiten u naar het ziekenhuis te verwijzen voor een gespecialiseerde behandeling.

Waarom is het belangrijk om mijn tandheelkundig team te vertellen of ik antidepressiva gebruik?

Sommige antidepressiva kunnen een reactie veroorzaken met bepaalde lokale anesthetica. Om er zeker van te zijn dat uw behandeling zo veilig en comfortabel mogelijk verloopt, is het belangrijk om dit aan uw tandheelkundig team te vertellen. Daarnaast veroorzaken bepaalde antidepressiva een droge mond. Uw tandarts dient hiervan op de hoogte te zijn om u de juiste adviezen te kunnen geven.

Neemt mijn tandarts contact op met mijn arts?

Uw tandheelkundig team zal alleen contact opnemen met uw arts indien zij van mening zijn dat er medische aandachtspunten zijn die uw behandeling kunnen beïnvloeden. Zij zullen eerst om uw toestemming vragen contact op te nemen met andere zorgverleners. Bij Dentalnetwork.nl gaan wij immers uiterst zorgvuldig om met uw privacy.

Hoe kan kanker mijn mondhygiëne beïnvloeden?

Een operatie als onderdeel van de behandeling van kanker, kan het moeilijk maken om uw tanden te poetsen en de gebieden in en rondom uw mond schoon te houden. Door de chirurgische ingreep kunnen bepaalde gebieden in de mond zeer gevoelig en pijnlijk worden bij aanraking. Het advies is om een hele zachte tandenborstel te gebruiken en een goede routine voor de mondgezondheid toe te passen. Tanden poetsen, spoelen en de ruimten tussen uw tanden en kiezen reinigen kan heel moeilijk en pijnlijk zijn, echter is het erg belangrijk om dit adequaat uit te voeren, zodat u eventuele complicaties voorkomt.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 20:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 18:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 19:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 20:00 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 08:00 – 17:00 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 17:00
Dinsdag:08:00 – 17:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJssel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten