Tandheelkundige zorg voor moeder en baby

Waarom is tandheelkundige zorg voor moeder en baby belangrijk?

Tijdens de zwangerschap is er sprake van hormonale veranderingen. Dit kan invloed hebben op de mondgezondheid. Daarnaast kan de staat van het tandvlees invloed hebben op de zwangerschap. Sterk ontstoken tandvlees kan zelfs vroeggeboorte van de baby tot gevolg hebben.

Moet ik mijn tandarts tijdens de zwangerschap bezoeken?

Ja. Vanwege hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, heeft de mondgezondheid van sommige vrouwen in deze periode meer aandacht nodig. U kunt bijvoorbeeld merken dat uw tandvlees gemakkelijker bloedt bij het poetsen.

Waarom bloedt mijn tandvlees?

U zult merken dat uw tandvlees tijdens de zwangerschap opzwelt en mogelijk bloedt. Dit komt door de hormoonveranderingen in uw lichaam. Dit betekent dat u uw tanden en tandvlees goed schoon dient te houden en regelmatig uw tandarts dient te bezoeken. De mondhygiënist speelt een centrale rol in uw mondgezondheid, tijdens de zwangerschap. U krijgt advies op maat over de methode waarop u uw gebit het beste kunt verzorgen. Daarnaast wordt er tandsteen en tandplak verwijderd om ontstekingen aan het tandvlees te behandelen én te voorkomen.

Is tandheelkundige behandeling veilig tijdens de zwangerschap?

Ja. Reguliere tandheelkundige behandelingen vormen doorgaans geen gevaar voor de zwangerschap en voor uw gezondheid. Als u niet zeker weet wat uw behandeling inhoudt, praat dan over alle opties met uw tandarts. Sommige richtlijnen suggereren dat oude amalgaamvullingen niet tijdens de zwangerschap moeten worden verwijderd en dat nieuwe amalgaamvullingen niet mogen worden toegepast. Bij Dentalnetwork.nl maken wij echter geheel geen gebruik meer van amalgaamvullingen, doch enkel de moderne hoogwaardige witte vullingen. Vraag uw tandarts om meer informatie.

Wat als ik tandheelkundige röntgenfoto’s nodig heb?

Over het algemeen vermijden tandartsen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap. Maar als er echt röntgenfoto’s benodigd zijn voor de behandeling en dit in principe niet uitgesteld kan worden, dan is het mogelijk dat er een röntgenfoto wordt vervaardigd. Uiteraard zal dit enkel in overleg met uzelf gebeuren.

Veroorzaakt zwangerschap schade aan de tanden?

Nee. Het is niet waar dat zwangerschap tandproblemen veroorzaakt door een gebrek aan calcium, of dat u een tand verliest voor elk kind dat u heeft.

Hoe zit het met roken en alcohol tijdens de zwangerschap?

Roken- en alcohol nuttigen tijdens de zwangerschap kan leiden tot een baby met ondergewicht en ook van invloed zijn op de gebitsgezondheid van uw ongeboren baby. Een te kleine baby heeft namelijk meer kans op een zwak gebit, omdat het tandglazuur niet adequaat wordt gevormd. Hierbij is het goed om stil te staan bij het feit, dat de blijvende (volwassen) tanden al bij geboorte van uw baby in de kaak aan het vormen zijn. Het kan om die reden voorkomen worden dat de vorming van deze permanente tanden verstoord wordt, doordat de moeder tijdens de zwangerschap rookt- of alcohol nuttigt.

Wanneer verschijnen de tanden van mijn baby?

Vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden zullen de eerste melktandjes doorkomen. Met ongeveer 6 jaar oud, zullen de permanente (volwassen) tanden verschijnen. Dit gaat door tot alle volwassen tanden, behalve de verstandskiezen, zijn doorgebroken rond de leeftijd van 14 jaar.

Hoe zit het met mijn dieet tijdens de zwangerschap?

Als u zwanger bent wordt een gezond, uitgebalanceerd dieet geadviseerd die alle vitamines en mineralen bevat die u en uw baby nodig hebben. Met name calcium is belangrijk, om sterke botten en gezonde tanden te produceren. Calcium zit in melk, kaas en andere zuivelproducten. Als u ochtendmisselijkheid ervaart en u hierdoor moet braken, is het raadzaam daarna te spoelen met water. Zo voorkomt u dat het zuur in het braaksel uw tanden aantast. Probeer tussen de maaltijden suikerhoudende en zure voedingsmiddelen- en dranken te vermijden. Dit beschermt uw tanden tegen tandbederf.

Kunnen baby’s tandpijn hebben bij het doorkomen van de tanden?

Baby’s kunnen tijdens de doorbraak van de tanden een hogere lichaamstemperatuur hebben. De wangen kunnen rood en warm aanvoelen. Er zijn speciale tandengels die u kunt gebruiken om de pijn te verminderen. Er zijn er ook enkele die een milde analgeticum (pijnstiller) bevatten. U kunt de gel aanbrengen met uw vinger en deze voorzichtig op het tandvlees van uw baby masseren.
Bijtringen kunnen ook helpen om uw baby te kalmeren. Bepaalde bijtringen kunnen in de koelkast worden gekoeld, wat ook enigszins verlichting kan bieden. Het is verstandig uw tandarts te raadplegen, indien u vermoedt dat uw baby pijn ervaart.

Wanneer moet ik mijn baby voor de eerste keer naar de tandarts brengen?

Het is het beste om dit eerst met uw tandarts te bespreken, maar het is natuurlijk mogelijk uw baby mee te nemen naar uw eigen routinecontroles. Dit kan de baby helpen om te wennen aan de omgeving. De eigen controles van de baby kunnen elk moment beginnen vanaf ongeveer 6 maanden óf vanaf het moment dat de tanden beginnen te verschijnen. Het is echter verstandig om in ieder geval vanaf tweejarige leeftijd uw kind voor tandheelkundige controle mee te nemen naar de tandarts.

Heeft borstvoeding invloed op de tanden van mijn baby?

Moedermelk vormt de beste voeding voor baby’s. Om deze reden wordt het aanbevolen uw baby moedermelk te geven tijdens de eerste zes maanden van zijn of haar leven. Vanaf zes maanden kunnen baby’s vast voedsel gaan eten. Het wordt geadviseerd om na de eerste zes maanden de borstvoeding voort te zetten, al dan niet aangevuld met vervangende moedermelk. Er is nog onvoldoende, onomstotelijk bewijs dat moedermelk tandbederf veroorzaakt. Met een goede mondhygiëne zal dit geen probleem vormen.

Wat zijn de adviezen omtrent flesvoeding?

Wanneer u met een fles voedt, dient de fles goed gereinigd te worden. Sommige vervangingsproducten voor moedermelk bevatten suiker. Daarom dient u de tanden van uw baby, na de laatste voeding ‘s nachts, goed te reinigen. Probeer hier wel tot een uur na de voeding mee te wachten. Dit heeft te maken met de zuren die zich nog in de mond bevinden, het eerste uur na de voeding. Wij adviseren om nooit suiker toe te voegen- of suikerhoudende dranken in de fles doen. Melk en water zijn de meest veilige dranken voor het gebit. Flesvoeding met suikerhoudende dranken kan leiden tot tandbederf. Een baby wordt niet als zoetekauw geboren en zal pas op jonge leeftijd smaak proeven: voor het eerst wanneer hij suikers in voeding ervaart.

Wanneer moet ik stoppen met flesvoeding?

Als u vroegtijdig stopt met flesvoeding, kunt u de kans op gebitsproblemen zoals tandbederf (ook zuigflescariës genoemd) voorkomen. Probeer uw baby vanaf zes maanden oud, melk of water uit een speciale kop te laten drinken.

Welke vast voedsel is beter voor mijn baby?

Hartige gerechten zoals kaas, pasta en groenten zijn beter dan zoete voedingsmiddelen. Voedsel dat geen suiker bevat, is het beste voor de tanden van uw baby. Vraag uw zorgverlener om meer advies over een gebalanceerd dieet voor uw baby. Als u uw kind tussen de maaltijden door iets te drinken geeft, is het belangrijk om alleen water of melk te geven in plaats van suikerhoudende of zure dranken, dat kan leiden tot bederf.

Wanneer moet ik beginnen met het reinigen van het gebit van mijn baby?

Baby’s zijn duidelijk niet in staat om hun eigen tanden schoon te maken, en kinderen zullen hulp nodig hebben bij het tandenpoetsen tot zij ongeveer 10 jaar oud zijn. Zodra de eerste melktanden zijn doorgekomen, dient u het gebit van uw baby schoon te maken.

Hoe moet ik de tanden van mijn baby reinigen?

Zodra de eerste melktanden verschijnen, moet u beginnen met de gebitsreiniging. In het begin vindt u het misschien gemakkelijker om een stukje schoon gaas of doek om uw wijsvinger te wikkelen en hiermee de tandjes te reinigen. Naarmate er meer tanden verschijnen, dient u een babytandenborstel te gebruiken. Gebruik hierbij een uitstrijkje fluoridetandpasta, ter grootte van een erwt, en masseer dit zachtjes rond de tanden en het tandvlees.

Het tandenpoetsen kan gemakkelijker zijn als u het hoofd van uw baby in uw armen legt. Naarmate het kind ouder wordt, kan het moeilijk zijn om het op deze manier te doen, maar u kunt hierin geleidelijk meer verantwoordelijkheid geven aan het kind. Het is belangrijk om de tanden twee keer per dag te reinigen met een tandpasta die ten minste 1000 ppm (parts per million) fluoride bevat. Gebruik na 3 jaar een tandpasta die 1350 ppm – 1500 ppm bevat. U dient erop toe te zien dat het kind de tandpasta niet uitspoelt maar uitspuugt en dat de tandpasta niet ingeslikt wordt.

Neem contact op met uw tandarts voor advies rondom de mondverzorging van uw kind.

Wat als mijn baby duimzuigt of een speen gebruikt?

Probeer zo veel mogelijk duimzuigen of het gebruikt van een fopspeen te ontmoedigen. Deze kunnen uiteindelijk beide problemen veroorzaken in de verdere groei en ontwikkeling van het gebit. Dit kan er zelfs toe leiden dat een behandeling met een beugel onvermijdelijk is naarmate het kind ouder wordt. Er zijn speciale orthodontische fopspeentjes verkrijgbaar die de kans op problemen bij de doorbraak en ontwikkeling van het kindergebit verminderen. Dompel de fopspeen of bijtring van uw baby nooit in vruchtensiroop, honing, vruchtensappen of iets met suikers, vooral niet voor het slapen gaan. De schadelijke suikers en zuren kunnen de nieuwgevormde tanden van uw baby aantasten en tandbederf veroorzaken.

Wat als mijn baby een tand beschadigt?

Als uw kind een tand beschadigt, neem dan onmiddellijk contact op met uw tandarts. Een beschadigde tand kan verkleuren na verloop van tijd. Dit duidt vaak op de beschadiging van de bloedtoevoer naar de tand, waardoor de tand geleidelijk afsterft. Als het ongeluk buiten de normale openingstijden van uw tandartspraktijk optreedt, is er altijd mogelijkheid voor noodopvang. U wordt via het telefonisch antwoordapparaat van uw tandartspraktijk verder verwezen.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 20:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 18:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 20:00
Donderdag:08:00 – 19:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 20:00 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 08:00 – 17:00 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 17:00
Dinsdag:08:00 – 17:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJssel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur.

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten