Beugels

Hoe lang moet ik de beugel dragen?

 

De duur van een orthodontische behandeling (beugelbehandeling) is sterk afhankelijk van de mate waarin de tanden verplaatst dienen te worden om een mooi resultaat te verkrijgen. Dit verschilt dus per situatie, doch er zijn gemiddelde tijden die onderstaand staan omschreven.

Vaste beugels

Doorgaans duurt een orthodontische behandeling met vaste beugels meestal 12 tot 24 maanden. Afhankelijk van de voortgang van de tandverplaatsing kan dit meer of minder tijd in beslag nemen.

Verwijderbare beugels

Dit neemt meestal minder tijd in beslag dan een vaste beugel. Het kan echter nodig zijn om een verwijderbare beugel te dragen voor en na het beëindigen van uw behandeling met een vaste beugel.
Uw tandheelkundig team of orthodontist zal in staat zijn om u advies te geven over uw beugel en uw gebit. Als u de instructies niet adequaat opvolgt, kan het langer duren voordat de beugel het gewenste resultaat biedt. Als uw beugel beschadigd of kapot is, kan dit uiteraard ook de behandeling vertragen.

 

Hoe vaak moet ik de tandarts voor orthodontie bezoeken terwijl ik mijn beugel draag?

U dient uw beugel regelmatig af te laten stellen om optimale werking te garanderen. Meestal heeft u ongeveer elke zes weken een afspraak. Het is heel belangrijk dat u structureel deze afspraken nakomt, anders duurt het langer voordat de beugel het gewenste resultaat geeft.

Zal mijn mond pijnlijk zijn tussen de bezoeken door?

Uw mond is erg gevoelig voor verandering en het zal een paar dagen kosten om te wennen aan het dragen van de beugel. In het begin kunnen uw tanden ongemakkelijk aanvoelen vanwege de druk die de beugel op hen uitoefent. Na iedere aanpassing kan het ook gedurende een (korte) tijd gevoeligheid veroorzaken. Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen tegen de pijn. Sommige delen van de beugel kunnen ook ongemak veroorzaken aan uw tandvlees en lippen, waardoor er zere plekken ontstaan. Uw tandarts voor orthodontie kan een speciale was verstrekken om het ongemak te verhelpen. Als na een paar dagen echter een deel van uw beugel voortdurend pijn veroorzaakt, dient u dit te melden.

Kan ik normaal spreken met een beugel in?

Het kan voorkomen dat direct na het aanbrengen van de beugel, uw spraak wordt beïnvloed en de beugel problemen veroorzaakt bij het uitspreken van bepaalde woorden. Slissen kan in het begin ook een probleem zijn. Maar de meeste mensen passen zich snel aan en zullen na een paar dagen weer spreken, zoals ze dat voorheen ook gewend waren.

Is er iets dat ik moet vermijden?

Afwijkende gewoontes, zoals nagelbijten en kauwen op een pen of potlood kan uw beugel beschadigen of breken. Dit dient dan ook vermeden te worden.

Kan ik sporten terwijl ik mijn beugel draag?

Als u een uitneembare beugel heeft, is het advies om deze te uit te nemen en veilig op te bergen. Als u uw beugel verwijdert, is het belangrijk om een gebitsbeschermer te dragen en om uw beugel er zo snel mogelijk weer in te doen na het sporten. Het is ook het beste om uw beugel uit te doen als u zwemt. Als u een vaste beugel heeft, dient u een gebitsbeschermer te dragen. De gebitsbeschermer dient geschikt te zijn voor een beugel tijdens contactsporten. Uw tandheelkundig team kan een dergelijke gebitsbeschermer voor u vervaardigen.

Kan ik nog steeds muziekinstrumenten bespelen met een beugel?

Beugels kunnen van invloed zijn op het bespelen van blaasinstrumenten, hoewel u na het gewenningsproces hiervan minder hinder zult ondervinden. Indien de beugel uitneembaar is, is het raadzaam deze uit te nemen tijdens het bespelen van een blaasinstrument. Hierna dient de beugel weer direct teruggeplaatst te worden.

Kan ik normaal eten met een beugel?

Het eten van ongeschikt voedsel kan uw beugel beschadigen of zelfs breken. Gedurende de eerste paar dagen is het raadzaam om zacht voedsel te nuttigen. Wat voor soort beugel u ook in uw mond heeft, u dient kleverig, taai en suikerhoudend voedsel te vermijden. Kauwgom wordt niet aanbevolen, omdat het aan uw beugel kan blijven kleven. Vermijd hard voedsel zoals hele appels, wortels, stokbrood en knapperige broodjes. Deze voedingsmiddelen kunnen de draden breken die deel uitmaken van uw beugel. In het begin is het aan te bevelen om uw eten in kleine stukjes te snijden en een zacht dieet te volgen. Voedsel kan zich tussen eventuele haakjes en uw tanden ophopen en dient zorgvuldig te worden gereinigd. Vermijd koolzuurhoudende dranken, frisdranken en vruchtensappen aangezien deze vaak rijk zijn aan suiker en tevens zuur zijn. Dit kan leiden tot tandbederf en erosie. Koolzuurhoudende dranken kunnen ook vlekken veroorzaken op de draden van uw beugel. Mocht u dergelijke dranken toch willen nuttigen, maak dan gebruik van een rietje. Water en melk zijn de meest veilige dranken voor het gebit.

Waarom zou ik extra goed voor mijn mond moeten zorgen als ik een beugel heb?

Het is erg belangrijk dat u de tijd en moeite neemt die nodig is om uw tanden en beugel schoon te houden. Hiermee kunt u problemen zoals tandbederf, ontstoken tandvlees en ‘tandontkalking’ voorkomen. Bij ontkalking verliest u het calcium van het oppervlak van uw tanden en dit kan witte vlekken achterlaten op uw tanden nadat de beugel is verwijderd. Het is ook belangrijk om uw gebruikelijke tandheelkundige controles te laten uitvoeren door uw tandarts, terwijl u een orthodontische behandeling ondergaat. Dit is om ervoor te zorgen dat uw tanden en mond gezond blijven.

Wat als ik mijn beugel verlies of beschadig?

Als u uw beugel verliest of beschadigt, is het advies om dit zo snel mogelijk te melden aan uw tandarts voor orthodontie. Wacht niet tot uw volgende afspraak. Als u uw beugel niet draagt, of deze niet in de juiste positie zit, heeft dit invloed op uw behandeling en is de kans groter dat uw tanden teruggaan naar hun oude positie. Tandartsen en orthodontisten mogen kosten in rekening brengen voor verloren of gebroken beugels, voordat deze worden vervangen.

Hoe moet ik mijn mond en beugel schoonmaken?

Maak uw tanden en de beugel grondig schoon na elke maaltijd. Het is het beste om uw tanden niet te poetsen tot minstens een uur na het eten. U kunt bij een vaste beugel, vlak na het eten, wel met bijvoorbeeld een rager alvast wat etensresten verwijderen. Besteed specifiek aandacht aan elke tand en de tandvleesrand er omheen.

Met welke producten kan ik voor mijn mond en de beugel zorgen?

 

De meeste tandpasta’s bevatten hedendaags een aantal actieve ingrediënten zoals fluoride en beschermende bestanddelen om ze tot een effectieve tandpasta te maken. De tandpasta’s helpen tandplak, tandbederf en tandvleesaandoeningen onder controle te houden, terwijl ze ook de adem verfrissen. U kunt een elektrische- of handtandenborstel gebruiken, zolang u maar bij al uw tanden kunt komen aan alle zijden. Vraag uw tandheelkundig team of tandarts voor orthodontie naar speciale kleine borstels die geschikt zijn voor het reinigen van uw tanden, wanneer u een beugel draagt. Met ‘interdentale’ borstels kunt u een vaste beugel reinigen. Deze kunnen tussen uw tanden komen en zijn ideaal voor het schoonmaken rond de haakjes van een vaste beugel. Uw tandarts of apotheker kan u deze speciale interdentale borstels verstrekken. U kunt daarnaast flossdraad gebruiken om de tandzijde onder de orthodontische draden te krijgen om vastzittende stukjes voedsel te verwijderen. Ook kunt u gebruikmaken van oplosbare tabletten die een onschadelijke kleurstof bevatten om tandplak te kleuren. Dit maakt het gemakkelijker om te zien waar de plaque zich heeft opgehoopt als u poetst. Het helpt u om ervoor te zorgen dat u uw tanden effectief poetst, zonder tandplak achter te laten. Uw tandarts of apotheker heeft deze tabletten beschikbaar.Regelmatig gebruikmaken van een fluoride mondspoeling kan helpen om tandbederf en tandontkalking te voorkomen. Gebruik dit alleen als uw tandarts of orthodontist het aanbeveelt en volg de instructies nauwkeurig op om een veilig en optimaal resultaat te verkrijgen.

 

Hoe maak ik mijn verwijderbare beugel schoon?

Uw tandheelkundig team of tandarts voor orthodontie zal u de specifieke instructies geven voor het reinigen van uw uitneembare beugel. Het is het beste om uw beugel schoon te maken boven een gootsteen gevuld met water, zodat de beugel niet beschadigd raakt als u deze laat vallen. Gebruik een aparte tandenborstel voor het schoonmaken van uw beugel. Borstel de beugel voorzichtig schoon en spoel deze daarna grondig af met water.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:07:00 – 21:00
Dinsdag:07:00 – 21:00
Woensdag:08:00 – 19:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 18:30
Vrijdag:08:00 – 16:30
Zaterdag:08:00 – 16:30
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 20:00 uur
Dinsdag:08:00 – 16:30 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 16:30 uur
Zaterdag: 08:00 – 16:30 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 16:30
Dinsdag:08:00 – 16:30
Woensdag:08:00 – 16:30
Donderdag:08:00 – 16:30
Vrijdag:08:00 – 16:30
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJssel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag:09:00 – 17:30 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 16:30 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

Dental Network – Rotterdam-Zuid

Lange Hilleweg 380, 3073 BZ
Rotterdam
(Op de eerste verdieping in het gezondheidscentrum)

010 313 3985
rotterdamzuid@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag:08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten