Kronen – concept

Een kroon is een kunstmatige restauratie van zeer stevig materiaal die over het resterende deel van een beslepen tand past. Dit verstevigt het de tand, waardoor die weer de vorm van een natuurlijke tand krijgt. Een kroon wordt gezien als een kap die over een tand wordt geplaatst ter bescherming en voor een mooier esthetisch resultaat. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn na een wortelkanaalbehandeling, bij verzwakte kies of een bij tand die een hele grote vulling heeft.Soms kan een kroon ook worden gemaakt voor esthetische doeleinden. Dit wordt voornamelijk bij de voortanden gedaan. Met een afspraak bij Dental Network komt u te weten wat de opties zijn voor uw gebit met betrekking tot kronen. U kiest voor Dental Network vanwege:

  • Geen wachtlijst voor nieuwe klanten
  • Open in de weekenden en avonden
  • Passende zorg voor angstige patiënten
  • Zeer kundig team van verschillende behandelaars

Wilt u een afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling in Capelle aan den IJssel? Neem dan contact op met een van onze praktijken.

Waar is een kroon van gemaakt?

Kronen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt en er worden voortdurend nieuwe materialen geïntroduceerd. Enkele van de meest populaire opties vermelden we hieronder.

Metaalporseleinen kronen (porselein gebonden aan edele metalen)

Dit is waar de meeste kronen van gemaakt zijn. Er wordt een basis van edelmetaal vervaardigd, vervolgens wordt er porselein in lagen overheen aangebracht om de kroon een fraaier uiterlijk te geven.

Porselein kronen

Deze kronen zijn volledig gemaakt van porselein en zijn niet zo sterk als metaalporseleinen kronen. Volledig porseleinen kronen ziener vaak heel natuurlijk uit en worden meestal gebruikt voor voortanden.

Volledig keramische kronen

Deze moderne techniek biedt een metaalvrij alternatief, dat de kracht van een metaalporseleinen kroon en het uiterlijk van een porseleinen kroon biedt. Daarom zijn volledig keramische kronen geschikt voor alle delen van de mond.

Kronen met goudlegering

Goud is een van de oudste vulmaterialen met zeer goede eigenschappen. Tegenwoordig wordt het gebruikt in combinatie met andere metaallegeringen om de sterkte te vergroten, waardoor het zeer slijtvast is. Deze kronen zijn zilver of goud van kleur.

“Ik heb hele goede ervaringen met Mondzorg. Tandartsen zijn zeer gekwalificeerd. Mondhygiënistes zijn heel grondig en erg vriendelijk.”

De behandeling

De eerste zitting

De tandarts bereidt de tand voor op de ideale vorm voor de kroon. Dit omvat het verwijderen van een dunne laag (ca. 1 tot 2 millimeter) van het buitenoppervlak, waardoor enkel een sterke basis over blijft. De hoeveelheid verwijderd tandweefsel zal dezelfde dikte hebben als de uiteindelijke kroon.

Zodra het beslijpen is voltooid, neemt de tandarts een afdruk (mal) van het gebit. Ook bepaalt hij de gewenste kleur. De afdrukken worden samen met alle benodigde informatie vervolgens naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd. Het duurt doorgaans twee weken totdat de kroon gereed is. We maken dan een afspraak met u om terug te komen, zodat we de permanente kroon kunnen plaatsen.

Er zijn tandartspraktijken die een kroon met een speciaal apparaat vervaardigen, dezelfde dag nog. Hoewel dit soms een goede oplossing kan zijn, is de variant die in het laboratorium gemaakt is vaak beter qua afwerking en kwaliteit. Bij Dental Network werken we samen met zeer gerenommeerde tandtechnische laboratoria. We hebben daarnaast een eigen laboratorium in huis. Zo kunnen we het proces volledig overzien en de garantie bieden dat u de meest hoogwaardige kwaliteit zorg ontvangt.

Wat gebeurt er tussen de bezoeken door?

We maken eerst een tijdelijke kroon, zodat u de tand kunt blijven gebruiken terwijl u de twee weken overbrugt, totdat de permanente kroon is geleverd door het tandtechnisch laboratorium. Deze tijdelijke kroon kan iets afwijken van de gewenste vorm of kleur, maar dat is slechts tijdelijk. De permanente kroon sluit echter perfect aan op de rest van gebit.

De tweede zitting

Bij de tweede zitting verwijderen we als eerst de noodkroon en de cementresten. De tandarts zal dan controleren of de definitieve kroon goed past en aansluit. Wanneer u en uw tandarts tevreden zijn met de pasvorm en het uiterlijk van de nieuwe kroon, bevestigt de tandarts deze op zijn plaats met speciaal tandcement of lijm. Het cement vormt een afdichting om de kroon op zijn plaats te houden. Bij de volgende periodieke controles kijken we altijd of de kroon nog goed op zijn plek zit.

Duur van de behandeling

Het eerste bezoek neemt doorgaans ongeveer 1,5 uur in beslag en de tweede afspraak neemt doorgaans 30 minuten in beslag. Tussen de eerste en tweede afspraak zitten ongeveer twee weken.

Kosten

De tarieven voor alle tandheelkundige behandelingen in Nederland worden aan het begin van het jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Voorafgaand aan de behandeling bespreekt de tandarts de verwachte kosten met u. Vervolgens ontvangt u een begroting die u geprint mee naar huis kunt nemen.

De kosten van een kroon kunnen variëren. Deze hangen namelijk af van de grootte en het materiaal van de kroon. Indien u een kroon wilt, kunt u de mogelijkheden met uw tandarts overleggen. De tandarts zal dan een begroting voor u opstellen die u mee naar huis kunt nemen, zodat u er rustig naar kunt kijken.Voor een indicatie van de kosten voor een kroon kunt u ons tarievenoverzicht bekijken.

“De informatie is duidelijk. Er wordt naar mij geluisterd en ik wordt goed opgevangen. Ik ben altijd bang voor de tandarts geweest. Ik werd gerustgesteld en mijn angst is weg.”

Veelgestelde vragen

Hoelang gaat de kroon mee?

Met een goede mondhygiëne kan een kroon ongeveer 10 jaar meegaan. Als u een kroon heeft, is het van belang om goed tussen de tanden te reinigen en bij de tandvleesrand. Voor uitgebreid advies over mondhygiëne kunt u terecht bij onze specialisten.

Hoe wordt de kroon bevestigd op de tand?

Wanneer u en uw tandarts tevreden zijn met de pasvorm en het uiterlijk van de nieuwe kroon, wordt deze op zijn plaats bevestigd met speciaal tandcement of lijm. Het cement vormt een afdichting om de kroon op zijn plaats te houden.

Hoelang duurt de behandeling?

Bij het eerste bezoek bereidt uw tandarts de tand voor, maakt hij afdrukken, noteert hij de gewenste kleur van de kroon en plaatst hij een tijdelijke kroon. Het eerste bezoek neemt doorgaans ongeveer 1,5 uur in beslag. Bij het tweede bezoek past uw tandarts de permanente kroon. Indien deze naar wens is, wordt hij permanent bevestigd met tandcement. De tweede afspraak neemt doorgaans 30 minuten in beslag. Er zit meestal ongeveer 2 weken tussen beide afspraken.

Valt de kroon op in de mond?

De kroon valt niet op in de mond. We kiezen voor een mooie tandkleurige kroon die past bij de rest van uw gebit. We streven ernaar om het er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien.

Is het een pijnlijke behandeling?

Nee, voor de omslijping wordt u verdoofd, zodat het niet gevoelig is. Voor het plaatsen van de kroon is in principe geen verdoving nodig. Als het tandvlees ontstoken is of het is toch nog gevoelig bij het plaatsen, dan kan de behandelaar het altijd nog voor u verdoven.

Zal de kroon visueel op te merken zijn in de mond?

De kroon zal zo goed mogelijk bij uw andere tanden passen. De kleur en vorm van de omringende tanden leggen we vast, om er zeker van te zijn dat de kleur van de kroon er natuurlijk uitziet en overeenkomt met de omringende tanden. De kroon zal dus aanvoelen als een eigen tand.

Zal de kroon anders aanvoelen dan de omringende tanden?

Omdat de vorm van de kroon minimaal zal verschillen van de vorm van uw tand, voordat deze werd bekroond, kan het zijn dat u hier de eerste paar dagen bewust van bent. Dit zal echter snel wennen.

Hoe zorg ik voor mijn kroon?

Het is belangrijk om de kroon net zo schoon te houden als uw natuurlijke tanden. De kroon zelf kan niet aangetast worden door bacteriën, maar er kan tandbederf optreden langs de randen van de kroon in de eigen tand. Poets tweemaal daags met fluoridetandpasta en reinig tussen de tanden met ragers, tandenstokers of flos.

Plan een afspraak in

U kunt de mogelijkheden voor kronen met de tandarts bespreken. Neem contact met ons op of vul online het inschrijfformulier in als u nieuw bent bij ons in de praktijk.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:07:00 – 21:00
Dinsdag:07:00 – 21:00
Woensdag:08:00 – 19:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 18:30
Vrijdag:08:00 – 16:30
Zaterdag:08:00 – 16:30
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 20:00 uur
Dinsdag:08:00 – 16:30 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 16:30 uur
Zaterdag: 08:00 – 16:30 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 16:30
Dinsdag:08:00 – 16:30
Woensdag:08:00 – 16:30
Donderdag:08:00 – 16:30
Vrijdag:08:00 – 16:30
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJssel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag:09:00 – 17:30 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 16:30 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

Dental Network – Rotterdam-Zuid

Lange Hilleweg 380, 3073 BZ
Rotterdam
(Op de eerste verdieping in het gezondheidscentrum)

010 313 3985
rotterdamzuid@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag:08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten